Pomeje dostal u soudu za Andělskou tvář 18měsíční podmínku

Praha – Odvolací soud uložil herci a producentovi Jiřímu Pomejemu 18měsíční podmíněný trest odložený na tři roky za poškozování věřitele. Státní fond na podporu a rozvoj české kinematografie mu v roce 2001 poskytl bezúročnou půjčku na film Andělská tvář, Pomeje prý ale podmínky půjčky nesplnil. Producent svou vinu odmítá.

Státní fond podpořil snímek Andělská tvář částkou osm milionů - Pomeje měl peníze vrátit do 18 měsíců od premiéry, což ale neudělal. V takovém případě měl producent poskytnout práva na film správě státního fondu, Pomeje je ale převedl na jinou firmu. 

Státní zástupce mu také kladl za vinu, že na svoji tehdejší ženu, herečku Michaelu Kuklovou, převedl auto a družstevní byt, přestože obojí mělo být součástí společného jmění manželů a peníze z prodeje prý měly zůstat v konkursní podstatě. Pomejeho společnost se totiž po neúspěchu filmu dostala do konkursu.   

Kvůli snímku Andělská tvář se Pomeje zpovídal u soudu už v roce 2007 - tehdy čelil obžalobě z podvodu, kterého se měl dopustit při shánění peněz na film. Soud ho však v tomto případě osvobodil.   

Film Andělská tvář měl být dalším velkým úspěchem dvojice Zdeněk Troška a Jiří Pomeje. Producent si na projekt vypůjčil desítky milionů korun, u diváků ale snímek propadl. Podle tehdejšího vyjádření zástupkyně Bontonfilmu totiž dnešní generace „nechtěla vidět další Angeliku“. Svou roli podle herce sehrály i nepříznivé kritiky v tisku.