Plzeň chce být městem dronů. Univerzita otvírá speciální obor bezpilotních technologií

Plzeňská univerzita spouští program zaměřený na drony (zdroj: ČT24)

V Plzni bude možné od akademického roku 2017 až 2018 studovat certifikovaný výukový program zaměřený na bezpilotní letadla zvaná drony. Program nabídne Západočeská univerzita a jeho vznik iniciovala plzeňská radnice. „Město má s drony velké plány, podporuje tento typ technologií a chystá otevření Centra Dronet zaměřeného na vývoj a výrobu dronů,“ sdělil primátor Martin Zrzavecký z ČSSD.

Nový výukový program je zaměřený na technologie používané při návrhu, konstrukci, stavbě, provozu, řízení a využívání bezpilotních letadel, seznámí studenty s nezbytnou legislativou a s letovou praxí. „Je to první program tohoto typu v České republice, nikde jinde ho studovat nelze. Jsem přesvědčen, že zvýší prestiž technických fakult univerzity a rozšíří možnosti technického vzdělávání, které se snažíme maximálně podporovat,“ řekl primátor Zrzavecký.

Podle rektora Západočeské univerzity Miroslava Holečka je program určen zejména pro studenty technických fakult, tedy fakulty aplikovaných věd, strojní a elektrotechnické. „Po absolvování programu obdrží student certifikát, který se vydává jako příloha k diplomu. Studenti budou schopni samostatně vést projekty v oblasti stavby nebo využití bezpilotních leteckých prostředků. Certifikát tak zvýší cenu absolventa na trhu práce u specializovaných firem,“ uvedl rektor Holeček.

Drony hlídají městu majetek

Studenti se budou věnovat i zpracování digitalizovaného obrazu, teorii odhadu a zpracování signálu nebo základům robotiky. Jako lektoři se do programu zapojí zaměstnanci městské organizace Správa informačních technologií města Plzně, kteří se specializují na podporu kybernetického průmyslu a zejména bezpilotního létání.

Plzeň se do masivnější podpory dronů pustila už před časem, jako jediné město v České republice má povolení na provádění leteckých prací a vlastní drony pro různé využití. V případě potřeby město stroje poskytne například hasičům či policii, s pomocí dronů ale také například monitoruje a zjišťuje stav městského majetku.

Magistrát dokončuje rekonstrukci hal v bývalém depu dopravních podniků, které se stanou zázemím pro Centrum Dronet. Město do něj chce přilákat firmy z oblasti znalostní ekonomiky i vytvořit zázemí pro studenty a nabídnout mladým lidem příležitosti k zakládání firem.

Vydáno pod