Některé nemocnice lékařům a sestrám 10 procent nepřidají

Události ČT: Některé nemocnice zdravotníkům nepřidají (zdroj: ČT24)

Zvýšení mezd od ledna o deset procent lékařům a sestrám, jak to slíbila vláda, některé nemocnice nedodrží. Přidání se dočkají hlavně zdravotníci ve státních zařízeních – naopak většina lidí pracujících v akciových společnostech desetinu k dobru nedostane.

Například v jihočeských krajských nemocnicích dostanou přidáno sedm až osm procent, a to od února nebo března. V některých nemocnicích si polepší jen lékaři a sestry, ostatní personál přidáno nedostane. Mnohé nemocnice už dříve argumentovaly tím, že jim navýšení peněz z úhradové vyhlášky na desetiprocentní zvýšení tarifů nestačí.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) je přesvědčen, že na desetiprocentní navýšení by měly zbýt peníze všude. „Ministerstvo zdravotnictví nemá nástroj kontrolovat, že peníze byly použity na to, na co měly být, tedy na platy,“ uvedl. Doplnil, že další navýšení platů zdravotním sestrám od letošního července má zajistit také 600 milionů korun, na jejichž uvolnění se ve čtvrtek dohodl s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). O dva tisíce korun hrubého by si měly polepšit sestry v nemocnicích, které slouží ve směnném provozu.

obrázek
Zdroj: ČT24

O situaci v krajských zařízeních pak plánuje ještě mluvit s hejtmany. „Určitě budeme apelovat na hejtmany a budeme se jim snažit ukázat, že na to prostor v úhradové vyhlášce vytvořen byl,“ řekl Ludvík.

V tuzemských nemocnicích pracuje podle předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové asi 160 tisíc lidí, z toho zhruba třetina v zařízeních, které jsou akciovými společnostmi. „Z nich tak deset procent zaměstnanců má zajištěné to, že se jim od ledna zvýší mzdy. Je to podle nás velmi malé procento. Je evidentní, že nemocnice budou ke zvyšování přistupovat rozdílně, což jen prohloubí nerovnost mezi jednotlivými zaměstnanci nemocnic,“ tvrdí Žitníková.

Odbory dlouhodobě usilují o sjednocení odměňování pracovníků v nemocnicích. Podporují nyní pozměňovací návrh bývalého odborářského šéfa Jaroslava Zavadila (ČSSD) k novele zákoníku práce, který by sjednocení zajistil. Návrhem se má na konci ledna zabývat sněmovní sociální výbor. Žitníková uvedla, že o podpoře návrhu jednají se zástupci všech politických stran ve sněmovně.