Desítky řidičů zneužívají výstražný modrý maják

Podle zákona se jedná o přestupek (zdroj: ČT24)

Hasiči nebo policisté používají výstražný modrý maják, aby se dříve dostali k nehodám či požárům. Modrý maják mohou využívat i další vozidla: jejich seznam je přesně stanoven. Zároveň však existuje řada případů zneužití přednosti v jízdě. Policisté každoročně zastaví desítky řidičů, kteří používají výstražné světlo neoprávněně.

Aktuální případ z minulého týdne: Hlídka zastavila mladého řidiče v Praze na Hlávkově mostě. Policii na něj upozornil jiný řidič, který se mu vyhýbal, když spatřil modrý maják. „Mladík měl vozidlo vybaveno modrým světlem protiprávně, z toho důvodu policisté přídavné světlo zajistili a předali případ k dořešení,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Ze zákona jde totiž o přestupek, za který hrozí pokuta 2500 korun. Pokud se k tomu přidají i další závažné přestupky, jako je jízda na červenou nebo nebezpečné předjíždění, může být nakonec postih mnohem tvrdší. „Hrozí zákaz činnosti, vysoké bodové ohodnocení a také vyšší pokuta,“ dodává ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. 

Kromě policistů řeší neoprávněné použití modrého výstražného majáku také magistrátní úředníci. A to díky kamerovému systému, který dokáže zaznamenat přestupky včetně jízdy na červenou. „Úředníci vždy porovnávají v evidenci, zda to vozidlo má právo na užití modrého majáku. Pokud na to právo nemá, je ihned zahájeno řízení nejen o zneužití, ale také o tom daném přestupku,“ řekl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Jen v hlavním městě jde o desítky případů.

Seznam vozidel, která smí používat modrý výstražný maják, je dán jednak v zákoně o provozu na pozemních komunikacích, další vozidla pak vyjmenovává nařízení vlády. Jde o poměrně obšírný seznam, kde jsou vedle policistů nebo sanitek i auta nejvyšších ústavních činitelů, armádních špiček, ale například i žateckého svazu záchranných brigád kynologů.