Případ Lukáše Nečesaného, obžalovaného z pokusu o vraždu kadeřnice, míří opět k Nejvyššímu soudu

Lukáš Nečesaný, který si odpykává třináctiletý trest vězení za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku, podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Nesouhlasí totiž s pravomocným rozsudkem pražského vrchního soudu. Případem se bude Nejvyšší soud zabývat podruhé. V minulosti už jednou pravomocný rozsudek zrušil a vrátil věc k novému projednání.

Nečesanému pražský vrchní soud potvrdil 13 let vězení letos v srpnu. Hlavním důkazem pro něj byla výpověď napadené kadeřnice, která mladíka poznala. Obžalovaný vinu od začátku odmítá a tvrdí, že ženu napadl někdo jiný.

K útoku v hořickém kadeřnictví došlo v roce 2013. Podle žaloby pachatel udeřil kadeřnici několikrát do hlavy a poté utekl s 10 tisíci korunami. Žena útok přežila, trpěla však výpadkem paměti. Nečesaný už dříve přiznal, že v kadeřnictví byl, k činu prý ale muselo dojít, až když odešel.

Vrchní soud v Praze kauzu soudil už třikrát. Nejdříve ji vrátil prvoinstančnímu Krajskému soudu v Hradci Králové k novému projednání, podruhé Nečesanému vyměřil pravomocný trest 16 let. Rozsudek později zrušil Nejvyšší soud a případ vrátil k doplnění dokazování. Lukáš Nečesaný mezitím už strávil ve vězení přes dva roky.