Z parašutistů zůstal poslední. Vyznamenání bere generál Klemeš jako ocenění všech

Řádem Bílého lva byli u příležitosti státního svátku 28. října vyznamenáni čtyři veteráni. Jedním z nich je Jaroslav Klemeš, který byl v únoru 1945 vysazen v okupovaném Československu v rámci Operace Platinum – Pewter. Klemeš je posledním žijícím výsadkářem, jenž byl do Československa poslán z Velké Británie.

Do Vladislavského sálu doprovodili posledního žijícího parašutistu z druhé světové války dva výsadkáři z Chrudimi. Elitní vojáci stáli vedle generála ve výslužbě během celého ceremoniálu.

Generála Klemeše na Hrad doprovodili elitní výsadkáři z Chrudimi
Zdroj: ČT24

„Je pro nás nesmírná čest doprovázet našeho kolegu, kamaráda a válečného veterána Jaroslava Klemeše,“ prohlásil vrchní praporčík Robert Otáhal. „Jaroslav Klemeš je patron našeho praporu, mnoho z nás k němu vzhlíží,“ dodal instruktor výcviku v Chrudimi nadrotmistr Jiří Pecka.

„Chrudim… to jsou moji kamarádi, ty já nemůžu opustit,“ ujišťoval po ceremoniálu 94letý generál.

Události: Řád Bílého lva pro generála Klemeše (zdroj: ČT24)

Vedle rodiny jako první blahopřál Jaroslavu Klemešovi jeho kamarád Emil Boček, poslední žijící pilot 310. československé stíhací perutě Royal Air Force.

Během druhé světové války seskočilo na území protektorátu zhruba 200 parašutistů vyslaných jak ze Sovětského svazu, tak z Velké Británie. „Podepisovali jsme, že úkol splníme, tak jsme splnili. Zůstal jsem já jediný, tak to beru za nás za všechny parašutisty,“ dodal generál Klemeš. 

Jaroslav Klemeš je poslední žijící výsadkář, který seskočil v protektorátu během druhé světové války. Tato kapitola výsadkářů se udělením Řádu Bílého lva uzavírá.
Aleš Knížek
ředitel Vojenského historického ústavu

Od roku 1990 dostali za svoje nasazení během války Řád Bílého lva čtyři parašutisté, kromě Jaroslava Klemeše ještě Rudolf Krzák, Rudolf Pernický a Jan Velík.

Jako poslední převzal vyznamenání před pěti lety právě Jan Velík, poslední parašutista československé zahraniční armády na východě. Zemřel letos na jaře v 94 letech.