Policie hledá svědky z žatecké pizzerie, kde zemřel mladý Rom

Události: Policie hledá svědky incidentu, během kterého zemřel mladý Rom (zdroj: ČT24)

V případu sedmadvacetiletého Roma, který zemřel minulý týden v žatecké pizzerii, hledá policie další svědky a videozáznamy. Místní Romové vyzývají premiéra a ministra vnitra, aby zajistili spravedlivé vyšetření. Případem se příští týden bude zabývat i Rada vlády pro národnostní menšiny. V Žatci i v dalších městech jsou na čtvrtek naplánované pietní akce.

Incident se stal v úterý 18. října kolem sedmé hodiny večer. Do pizzerie v Žatci přišel muž, který tam podle svědků začal napadat přítomné ženy. Z amatérských záběrů jednoho ze svědků ale není zřejmé, co přesně se v restauraci dělo. Na místo přijela i policie. Podle jedné z výpovědí během zásahu muže bila. Policie ale odmítá, že by muži ublížila.

Pitva prokázala, že jeho smrt nikdo nezavinil. „Byl odebrán veškerý potřebný materiál na návazná laboratorní vyšetření. Příčina smrti bude stanovena na základě výsledků těchto analýz,“ uvedla mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová. Zároveň teď policie žádá, aby se jí na linku 158 přihlásili možní svědci celého případu a předali policii všechny informace a obrazové záznamy.

Místní Romové chtějí spravedlivé vyšetření případu

Mezi místními Romy panuje napětí. Mnohým smrt sedmadvacetiletého muže připadá podezřelá. „Dospěli jsme k závěru, že jedinou cestou, jak si zajistit objektivní posouzení a vyšetřování, je požádat ministra vnitra o dohled, nařízení vyslání inspekce Policie ČR,“ uvedl signatář otevřeného dopisu Marcel Ščuka.

„Policie tu věc musí řádně vyšetřit, nesmí tady být žádná pochybnost, že policejní závěry neodpovídají realitě,“ uvedl ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

V Žatci i v Praze proběhnou pietní akce

Žatečtí Romové na čtvrtek chystají vzpomínkové akce. Pietní shromáždění se bude konat na žateckém centrálním náměstí. Policie plánuje zvýšená bezpečnostní opatření. „Přijedou lidé, které neznáme, takže jsme tu od toho, abychom předvídali a byli připraveni, pokud by se to poklidné pietní shromáždění nějak změnilo v demonstraci nebo něco jiného,“ uvedla starostka Žatce Zdeňka Hamousová (Volba pro město).

Vzpomínat ale nebudou jen v Žatci. Pietní shromáždění se uskuteční například před kostelem svatého Václava na pražském Smíchově, ale i v Ostravě nebo v Jihlavě.