Po prakticích natahují ruku i zubaři. Chceme přidat, vzkazují

Zubaři zahájili kampaň, během které chtějí upozorňovat na nedostatek peněz ve stomatologické péči. Podobně jako praktičtí lékaři v minulých dnech, také stomatologové žádají navýšení úhrad za některé výkony. Podle ministerstva zdravotnictví ale současnou výši úhrad při jednání s pojišťovnami sami odsouhlasili.

 „Dlouhá léta upozorňujeme politiky, zdravotní pojišťovny i pacienty na fakt, že úhrady některých výkonů ze zdravotního pojištění jsou hluboko pod náklady, které musíme vynaložit, abychom tyto druhy péče mohli našim pacientům s čistým svědomím poskytnout,“ vysvětlil motivaci ke kampani prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Podobnou výhradu nevznášejí stomatologové poprvé, už před rokem na setkání České stomatologické komory zaznělo, že kvůli nízkým úhradám od zdravotních pojišťoven musí zubaři pracovat za cenu nižší, než jsou samotné náklady. „Dostáváme od zdravotních pojišťoven zhruba 250 korun za výplň, přičemž náklady se pohybují kolem 500 korun, a musí se dotovat zase z jiné části péče,“ doplňuje prezident profesní komory.

Zubaři mohou zastavit příjem nových pacientů

Rádi bychom touto akcí upozornili politiky na to, že je potřeba provést změny ve financování stomatologické péče i celého zdravotnictví, protože nastavené je podle mého názoru špatně.
Pavel Chrz
prezident České stomatologické komory

Nyní žádají buď navýšení úhrad ze zdravotního pojištění, nebo vyjmutí některých druhů zubní péče z veřejného zdravotního pojištění tak, že by si pacienti museli tyto úkony platit. Jedná se například o rovnání zubů v dospělosti a léčbu kanálků. Opakuje se také starý požadavek, aby si pacienti platili obyčejné amalgámové plomby.

Tuto možnost ministerstvo zdravotnictví v minulosti odmítalo – a stejně reaguje i nyní: „Ministerstvo nechce jít cestou vyjímání základní stomatologické péče z péče plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění.“

Symbolem aktuální kampaně má být zubní protéza („klapačka“), protože podle stomatologů může vést podfinancování zubní péče k tomu, že bude přibývat lidí, kteří budou na sklonku života odkázaní na úplnou zubní náhradu. Jak se zubaři ke kampani připojí, se bude podle Chrze lišit. Může to být i tak, že někteří lékaři a nebudou přibírat nové pacienty.

Česká stomatologická komora zvažuje i to, že by své zástupce vybídla, aby neuzavírali smlouvy s pojišťovnami, a pacienti by tak museli za každý úkon zaplatit. Takovou praxi provozují desítky zubních lékařů, přesné statistiky, kolik jich je, profesní komora nemá.

Ministr: Protestu naprosto nerozumíme

Ministerstvo zdravotnictví akci zubařů považuje za nesrozumitelnou a upozorňuje na to, že si výši úhrad, proti které nyní protestují, se zdravotními pojišťovnami sami vyjednali. „Zástupci České stomatologické komory a zdravotních pojišťoven uzavřeli pro rok 2017 dohodu o navýšení úhrad o 2,5 %, se kterou stomatologové souhlasili. V letošním roce pak byl růst úhrad dokonce tříprocentní,“ prohlásil šéf resortu Svatopluk Němeček.

Příští rok by tak mělo na zubní lékařství putovat 10,85 miliardy korun, čili o půl miliardy víc než letos. „Protestu naprosto nerozumíme,“ dodal ministr s tím, že se zřejmě jedná o vnitro-oborovou kampaň před blížícím se stomatologickým sjezdem.

Zubaři nejsou první skupinou lékařů, která žádá zvýšení svých příjmů. Minulý týden vznesli stejný požadavek i praktičtí lékaři, kteří po ministerstvu zdravotnictví žádali zvýšení kapitační platby, čili paušální měsíční úhrady za každého pacienta v kartotéce. V opačném případě hrozili tím, že 21. září neotevřou ordinace. S ministerstvem se nakonec dohodli na kompromisním navýšení úhrad (dvě procenta místo šesti) a protestní odstávku svých služeb odvolali.