Nevyzvednuté složenky. Češi nechávají na poště ležet desítky milionů

Češi nechali v loňském roce ležet na poště v podobě nevyzvednutých poštovních poukázek 28 milionů korun – ještě o tři miliony víc než v roce 2014. Zapomenuté peníze stále leží i na anonymních vkladních knížkách, v tomto případě se jedná bezmála o dvě miliardy.

Poukázky na peníze, které si nikdo nevyzvedl, Česká pošta archivuje ve Vítkově nedaleko Ostravy a jejich počet v posledních třech letech roste. Zatímco v roce 2013 si pro peníze k poštovní přepážce nepřišlo 24,3 tisíce lidí, v loňském roce šlo už o pětadvacet tisíc nevyzvednutých poukázek – a roste tak i suma odložených peněz.

„V roce 2015 si odesilatelé nevyzvedli 28 milionů,“ uvádí mluvčí České pošty Matyáš Vilík s tím, že před třemi lety šlo o 24,5 milionu korun. Letošní čísla potom znova překonávají loňskou bilanci, protože jen za prvních šest měsíců se v centrálním poštovním archivu sešlo na třicet tisíc nevyzvednutých poukázek v celkové výši několika desítek milionů.

Nevyzvednuté složenky
Zdroj: ČT24

Desetiletá úschova

Příčinou je mimo jiné nepozornost odesilatelů; u nevyplacených poštovních poukázek typu A, za jejíž pomoci lidé zasílají peníze na cizí bankovní účet, může chybu způsobit špatně vypsané číslo účtu. Částku se pak totiž nepodaří připsat.

Pošta postupuje tak, že pokud si adresát peníze nevyzvedne, vracejí se zpět odesilateli. Pokud je nepřijme ani on, peníze končí v trezorech a odesilatel si je může vyzvednout do deseti let. Po celou dobu jsou složenky uloženy ve vítkovském archivu. Poté peníze propadají poště a složenky se skartují.

Reportáž: Na poště leží nevyzvednuté miliony (zdroj: ČT24)

Dvě miliardy na anonymních knížkách

Zapomenuté peníze přitom neleží jen na poště; Česká spořitelna eviduje ještě zhruba dva a půl milionu anonymních vkladních knížek, přičemž peníze si z nich půjde vyzvednout jen do konce roku. „Na anonymních vkladních knížkách stále leží 1,89 miliard korun,“ doplňuje ředitelka komunikace České spořitelny Kristýna Dolínek Havligerová. „Tento rok je pravděpodobně poslední, kdy budeme umožňovat výplatu prostředků z těchto knížek.“

Miliony korun jsou i v sázkových a loterijních firmách, stále je totiž velké množství sázkařů, kteří si pro výhru nedorazí. V posledních letech se ale jejich počet snižuje, protože si mohou ověřit výsledky díky mobilním aplikacím a na internetu.