V Česku bezprostřední nebezpečí nehrozí, reaguje Praha na Mnichov

Kvůli pátečnímu útoku v Mnichově, při kterém střelec zavraždil devět lidí a poté si sám vzal život, zasedla v Praze pracovní skupina složená ze zástupců tajných služeb, policie a ministerstva vnitra. Podle šéfa resortu Milana Chovance Česku bezprostřední nebezpečí nehrozí, země zachovává posílené policejní hlídky.

V reakci na loňské teroristické útoky v Paříži zavedla Sobotkova vláda letos v lednu čtyřstupňový varovný systém ohrožení před terorismem; už dvaadvacátého března potom musela republika vstoupit do stupně číslo jedna – bdělosti – který vláda schválila v reakci na atentáty v Bruselu. V ulicích bylo na dva měsíce nasazeno několik set vojáků, kteří hlídkovali společně s policisty.

Společné hlídky skončily v květnu, nadstandardní policejní nasazení ale zůstalo – a podle aktuálního vyjádření ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) větší počet policistů z ulic nezmizí ani po střelbě v mnichovském nákupním centru, přestože akutnímu ohrožení Česko vystaveno není.

Policii na nádraží i do obchodních domů

Nebyly nalezeny žádné souvislosti ani vazby útočníka na Českou republiku a z tohoto důvodu byl případ vyhodnocen jako izolovaný incident v Německu, který nemá vliv na jiné země v rámci Evropy, tedy ani na Českou republiku.
Milan Chovanec

„Po vyhodnocení dostupných a relevantních informací dle zpravodajské skupiny nic nenasvědčuje tomu, že by ČR hrozilo v souvislosti se situací v Německu konkrétní nebezpečí,“ řekl ministr. Podle zpravodajské skupiny, která spojuje zástupce bezpečnostních a zpravodajských služeb, ani není potřeba stupeň ohrožení před terorismem zvyšovat.

„Současná bezpečnostní opatření v ČR jsou proto dostačující,“ dodal Chovanec s tím, že se ovšem v ulicích bude dál pohybovat víc policejních hlídek.

Zaměří se na objekty, jako jsou letiště, nádraží, nákupní centra či dějiště sportovních a kulturních akcí, kde se může setkat víc lidí. Kontroly na hranicích s Bavorskem zavedené krátce po pátečním útoku naopak policie odvolala.

  • V nákupním centru Olympia na severu Mnichova útočil v pátek 22. července krátce před 18. hodinou osmnáctiletý Němec íránského původu a dlouhodobý obyvatel města Ali David Sonboly.
  • Střelec zabil devět lidí, víc než dvě desítky dalších zranil, poté spáchal sebevraždu.
  • Útok nemá žádnou souvislost s islámským fundamentalismem. Vraždící mladík měl psychické problémy a zajímal se o osamocené střelce; podle policie je zde souvislost s pět let starým norským útokem Anderse Breivika.
  • V prvotní obavě z teroristického útoku v bavorské metropoli zasahovalo 2300 příslušníků bezpečnostních složek, zastavil se také provoz metra a některých tramvajových a autobusových linek, policie evakuovala i hlavní nádraží.
Speciál ke střelbě v Mnichově (zdroj: ČT24)