Za šikanu učitelky, která zemřela, stíhá policie tři mladíky

Policie zahájila trestní stíhání tří mladíků kvůli šikaně učitelky z pražské střední průmyslové školy Na Třebešíně. Trojice údajně šikanovala učitelku dlouhodobě. Žena letos v lednu zemřela, její úmrtí podle policie nezavinila cizí osoba.

„Ve věci šikanózního chování některých žáků vůči této učitelce v tuto chvíli probíhá trestní stíhání proti třem mladistvým, a to hned pro několik trestných činů. Vzhledem k jejich věku nemohu být však k věci jakkoliv konkrétní,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Pětapadesátiletou učitelku zřejmě trojice studentů šikanovala delší dobu, některé incidenty jejich spolužáci natočili i na mobilní telefony. Původně byli studenti potrestáni podmínečným vyloučením a trojkou z chování, později ale škola dva z mladíků vyloučila. Třetímu zůstal podmíněný trest.

Podle březnových závěrů České školní inspekce vedení školy při řešení šikany selhalo a porušilo školský zákon. Magistrát po incidentu ředitele školy Františka Bártla odvolal a vypsal konkurz na nové vedení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Později magistrát podal trestní oznámení na neznámého pachatele, který se podle něj mohl dopustit trestného činu tím, že „zanedbal své povinnosti v souvislosti s šikanou pedagogického pracovníka, a že neoznámil magistrátu, že na škole dochází k takto závažným incidentům“. 

Ministerstvo školství po kauze oznámilo, že chce připravit návrh, který by zvýšil právní ochranu a bezpečí na školách. Například by měl umožnit okamžité vykazování agresorů ze školy.