Pražská rada odvolala kvůli šikaně ředitele malešické školy

Rada hlavního města odvolala ředitele střední průmyslové školy Na Třebešíně Františka Bártla. Trojice tamních studentů několik týdnů šikanovala svou angličtinářku, sám Bártl odmítal z případu vyvodit odpovědnost dřív, než ho prošetří školní inspekce.

„Šikana zjevně probíhala rozsáhle a masivně v rámci kolektivu a trvalo to více než jeden dva dny – několik týdnů, doufám, že ne měsíců,“ prohlásil po jednání rady náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD). „Seznámil jsem kolegy se situací, která se na škole děla, a došli jsme k závěru, že škola potřebuje nové vedení, aby dostala impuls pokračovat ve skvělých výsledcích.“

Praha je zřizovatelem malešické střední, na odchodu ředitele Bártla se radní shodli jednomyslně. Kancelář opustí už v pátek. Školu provizorně povede jeden z jeho zástupců. Zástupkyně Tatjana Kubíková, která případ šikany často kometuje, to podle Dolínka nebude. Nového ředitele by škola měla mít od léta.

Ředitel odstoupit odmítal

Pětapadesátiletou učitelku šikanovala trojice zletilých studentů druhého ročníku několik týdnů. Žena později zemřela, vedení školy vyloučilo, že by smrt souvisela se šikanou, pedagožka měla delší dobu zdravotní problémy. Mladíci dostali trojku z chování a byli podmíněně vyloučeni. Poté, co záběry šikany unikly na veřejnost, je ve hře i jejich úplné vyloučení.

Sám Bártl poté, co se případ dostal na veřejnost, odstoupit odmítal. „Pokud se prokáže pochybení na mé straně, vyvodím z toho důsledky. Ale neudělám z toho precedens pro výtečníky po všech koutech republiky,“ prohlásil; pokud by funkci opustil, ukázal by tím žákům cestu k odstranění ředitele. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se následně nechala slyšet, že ji tato slova překvapila.

Nyní, po rozhodnutí rady, Bártl zvažuje opravné prostředky. „Je to pro mě nová informace. Mrzí mě, že rada rozhodla bez znalosti věci a na základě nějakých jiných indicií, které mně nejsou známy,“ uvedl. Pokud bude mít úvazek, chce na škole zůstat jako učitel.

Ministerstvo školství chce kvůli Malešicím připravit návrh, který by zvýšil právní ochranu a bezpečí na školách. Například by měl umožnit okamžité vykazování agresorů ze školy. Praha podle Dolínka hodlá zvýšit částku, kterou dává na prevenci patologických jevů. Minulý týden se hovořilo o tom, že by se mohly posilovat školní psychologické týmy ze dvou na tři členy.

Zeman: Agresor patří do pasťáku

K případu se vyjádřil i prezident republiky Miloš Zeman; odejít by podle něj mělo celé vedení školy. „Kolektivní odpovědnost platí i v tomto případě. Nemůže se stát, že když jste úspěšní, mohou za to všichni, a když jste neúspěšní, může za to jenom jeden, v daném případě ředitel.“

Podmínečné vyloučení tří mladíků za dostatečný trest nepovažuje. „Když se podíváte na videozáznamy, no tak ten kluk, co je hlavní organizátor, patří do pasťáku,“ prohlásil při návštěvě Libereckého kraje. „Vyloučení, natož podmíněné vyloučení je příliš slabým trestem, protože ho může přijmout jiná škola a lidé tohoto typu by se měli skutečně umisťovat do k tomu určených zařízení.“

Právě vyloučení je přitom momentálně ve hře. Škola s magistrátem řeší zahájení správního řízení, které by mohlo vést k odchodu tří agresorů. Zástupkyně ředitele Taťjana Kubíková serveru iDdnes.cz řekla, že podle právního rozboru by škola mohla při novém řízení trest jen snížit. Tuto interpretaci ale odmítla inspekce a dnes i Dolínek.

„Odvolaný ředitel postupoval prazvláštně, protože si dělal právní výklady, které cosi konstatují, a přitom školský zákon sděluje, jak se má konat,“ řekl náměstek. Magistrát má podle něj odvolací funkci a nemá rozhodovat. „Škola sama má konat, my se k tomu můžeme vyjadřovat.“

  • Česká školní inspekce loni provedla 1900 kontrol. Na základních školách je šikana nejčastějším problémem hned po záškoláctví, neblahou zkušenost s ní má 30 procent škol. Podobné je to s dalšími projevy agrese – násilím (27,9 %) a slovními útoky vůči pedagogům (26,4 %).
  • S vyššími ročníky problémy rostou; slovní agresi vůči pedagogům musela řešit víc než třetina středních škol (36 %) a 13 středních škol dokonce muselo nahlásit i fyzické útoky vůči pedagogům. Šikana byla realitou na necelé třetině těchto vzdělávacích ústavů.
  • Rostoucí agresivitu žáků potvrzuje i tři roky starý průzkum Centra pro výzkum veřejného zdraví, kdy na ni upozorňovaly tři čtvrtiny z tisícovky dotazovaných učitelů na druhém stupni základních škol. Za katedrou se setkávají hlavně s hrubou slovní agresí, fyzické útoky zatím nejsou tak časté – i přesto ale 16 procent učitelů ví o případu, že žák napadl ve škole jejich kolegu.
  • Většina pedagogů také uvádí, že kvůli vzrůstající agresivitě žáků je jejich práce neuspokojuje tak, jak by mohla. Mají totiž jen omezené možnosti, jak se bránit – a vadí jim i nedostatečná podpora od vedení školy.
  • Necelých devadesát procent učitelů by ocenilo, kdyby se touto problematikou zabýval odborník – například školní psycholog. Uklidnit situaci na základních školách by ale mohla i větší spolupráce s rodiči nebo různé speciální programy. Polovina kantorů se dokonce domnívá, že agresivitu žáků by snížily i přiměřené tělesné tresty.