Škola Na Třebešíně dodatečně vyloučila dva studenty za šikanu učitelky

Na bezpodmínečné vyloučení změnilo vedení pražské střední školy Na Třebešíně dvěma studentům, kteří šikanovali učitelku. Ta později zemřela. Na zpřísnění trestu upozornil deník Právo. Třetímu ze studentů zůstalo podmínečné vyloučení, nefiguruje totiž na videozáznamech, které šikanu zachycují.

Vedení školy Na Třebešíně odmítá souvislost úmrtí učitelky se šikanou, které se podle videa dopouštěli studenti, ale současně se rozhodlo zpřísnit tresty dvěma mladíkům, kteří na záznamech spolu s učitelkou figurují. Že se tresty mohou zpřísnit, upozornila již v únoru ministryně školství Kateřina Valachová.

Třetímu ze studentů potrestaných původně podmínečným vyloučením vedení školy postih nezpřísnilo. „Na videozáznamech, které jsme viděli bohužel až v únoru, on sám vůbec nefiguruje. Proto tedy není důvod jeho potrestání přehodnocovat,“ řekl Právu Václav Jahoda. Ten školu vede poté, co pražský magistrát odvolal ředitele Františka Bártla.

Případ ale vyloučením dvou mladíků ještě nekončí. Rodiče jednoho z nich se podle listu rozhodli bránit soudní cestou. „Přivedli si s sebou právního zástupce, který naše rozhodnutí rozporoval s tím, že byl student už jednou potrestán,“ uvedl Václav Jahoda.

Z vyšetřování šikany vyplývá, že probíhala delší dobu. Současně ale patrně šlo o záležitost tohoto školního roku. Koncem minulého byla Na Třebešíně školní inspekce a nic takového nezjistila. „Učitelka nastoupila do školy v únoru a Česká školní inspekce tam byla v květnu. (…) Žádný problém nebyl, to vyplývá jak z našeho šetření, tak z výpovědí žáků a učitelů,“ řekl ČT náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Současně však podle něj mělo vedení školy dostatek informací, že se od začátku školního roku situace zhoršila. K nejzávažnějšímu útoku došlo podle náměstka Andryse v lednu, krátce poté angličtinářka zemřela. Podle vedení školy však za smrtí pětapadesátileté ženy byl fatální zdravotní problém.