Školní inspektor: Za neřešenou šikanu jsou zodpovědní učitelé, ale i rodiče

Náměstek ústředního školního inspektora: Je nutné, aby se každý z rodičů zamyslel, jakým způsobem vychovává své děti (zdroj: ČT24)

Nejenom samotní žáci a nevšímaví učitelé, ale také rodiče jsou zodpovědní za šikanu ve školách. Upozornil na to náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys, podle kterého je nutné, aby se nad výchovou dětí každý rodič zamyslel. Současně však podotkl, že zejména ve vztahu žáků k učitelům je často těžké nalézt hranici mezi šikanou a pouhou puberťáckou drzostí.

O rozsáhlém selhání prakticky celé Střední průmyslové školy Na Třebešíně, kde po útocích žáků zemřela učitelka, se již zmiňovali psychologové i inspektoři. Podle Ondřeje Andryse prakticky nelze najít někoho, kdo neselhal.

„Kdybych to měl shrnout v jedné větě, lze říct, že víme, že největší incident se odehrál v lednu, ale už od začátku školního roku škola měla dostatek informací, že tam problémy jsou a jsou vážné. Informace měli učitelé, výchovní pracovníci školy, informace mělo vedení školy jak ve vztahu k žákům, tak k výuce. Nikdo problém neřešil,“ řekl Ondřej Andrys v rozhovoru pro ČT. Současně však odmítl, že by o problému věděla školní inspekce.

Více šikany? Zkrátka více odhalených případů

Nejenom v souvislosti s tragickým pražským případem zaznamenala Česká školní inspekce více případů šikany. Podle Ondřeje Andryse to ale není jen projevem toho, že je ve školách čím dál hůře. „Že rostou čísla šikany, znamená i to, že lépe fungují záchytné systémy, lépe se daří problém odhalovat. Vždy je klíčové nebát se na věci poukazovat, a pak je možné řešit je,“ upozornil. Bagatelizaci šikany přesto stále považuje za „neduh současného školského prostředí“.

Třebešínský případ upozornil také na to, že ne vždy jsou obětí šikany slabší děti, ale mohou jimi být i kantoři. Náměstek ústředního školního inspektora však podotkl, že ne každý neuctivý projev vůči učiteli lze považovat za šikanu. „Někdy se pod balíček šikany – mluvíme-li o tom, co žáci někdy předvádějí směrem k učitelům – zahrnuje i to, co nemá s šikanou nic společného, co může být obyčejná drzost. Pravdou ale je, že takového nevhodného chování žáků k učitelům se objevuje čím dál více,“ shrnul.

Papíry versus skutečnost

Ministryně školství Kateřina Valachová nedávno vyzvala inspektory, aby se ve školách nezajímali pouze o dokumenty, kterými vedení shrnuje své úsilí o omezení šikany, ale především o skutečný stav. Ondřej Andrys však tvrdí, že tak inspekce činí. Jestliže v SPŠ Na Třebešíně šikanu učitelky inspektoři při své návštěvě loni v květnu neodhalili, bylo tomu tak proto, že podle náměstka v té době ještě angličtinářka šikanována nebyla.

„Učitelka nastoupila do školy v únoru a Česká školní inspekce tam byla v květnu. Ona měla smlouvu na dobu určitou. Žádný problém nebyl, to vyplývá jak z našeho šetření, tak z výpovědí žáků a učitelů. Problémy se začaly projevovat až po prázdninách, kdy paní učitelka oproti původnímu plánu měla pokračovat,“ uvedl Ondřej Andrys.

Ministryně Valachová oznámila před týdnem v diskusním pořadu televize Prima, že stát dá krajům na boj se šikanou 35 milionů korun. Aby zlepšila situaci na školách ohledně šikany, chce Kateřina Valachová také zlepšit komunikaci mezi školami a orgány sociálněprávní ochrany dětí. V tomto týdnu se proto sejde s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD).