Inspekce: Vedení průmyslovky selhalo. Ředitel věděl o šikaně učitelky od října

Události: Opatření proti šikaně na školách (zdroj: ČT24)

Vedení Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze při řešení šikany učitelky selhalo a porušilo školský zákon, zjistila Česká školní inspekce. Tehdejší ředitel František Bártl o problémech prokazatelně věděl od října, uvedl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. Pokud by ředitele pražský magistrát jako zřizovatel neodvolal už dříve, inspekce by to navrhla nyní.

Řediteli školy se od loňského října dostaly na stůl opakovaně stížnosti ze strany samotných žáků, žákovského parlamentu, třídního učitele i předsedkyně předmětové komise, on ale se šikanou angličtinářky ze strany několika studentů vůbec nic neudělal, uvedl Zatloukal. A ředitel nezakročil ani potom, co bylo v lednu zveřejněno video, na kterém byla učitelka prokazatelně napadána a zesměšňována.  

Ředitel školy od října loňského roku do poloviny ledna tohoto roku prokazatelně věděl o nevyhovujícím stavu výuky anglického jazyka i o dlouhotrvající nekázni žáků, která v důsledku neřešení ze strany školy vyústila až v napadání učitelky.
Tomáš Zatloukal
ústřední školní inspektor

Případ na malešické střední škole na Praze 10 se na veřejnosti objevil na začátku tohoto roku. Vyšlo najevo, že trojice zdejších studentů šikanovala učitelku zřejmě už delší čas. Škola je v lednu potrestala podmínečným vyloučením a trojkou z chování. Pětapadesátiletá učitelka krátce poté zemřela.

Potíže nastaly s novým školním rokem

Podle výpovědí samotných žáků byla situace ve třídě ještě na konci loňského školního roku v pořádku. V květnu ostatně průmyslovku navštívila i samotná inspekce a výuka angličtiny byla pod vedením zmiňované pedagožky v pořádku. „Až na začátku tohoto školního roku, pravděpodobně i z důvodu zhoršujícího se zdravotního stavu paní učitelky, se začaly projevovat problémy jak v organizaci výuky, tak s nekázní některých žáků,“ dodává ústřední inspektor.

„Klima v té třídě zřejmě obecně nahrávalo k posouvání hranic – co je ještě normální, jestli je to nějaký vtípek nebo jestli už je to nějaké napadání kantora,“ dodává psycholožka z linky bezpečí Lucie Bukovská.

Když se následně projednávaly tresty pro trojici agresorů, školní metodik prevence a výchovná poradkyně navrhovali vyloučení a podání trestního oznámení na policii. Ředitel a jeho zástupkyně se přikláněli k podmínečnému vyloučení a trojce z chování, což byl nakonec postih, který trojici studentů 18. ledna udělila pedagogická rada.

Vedení průmyslovky stále trvá na tom, že šikana nebyla příčinou ženina úmrtí. Magistrát přesto odvolal ředitele školy a vypsal konkurz na nové vedení. Škola navíc požádala o zahájení správního řízení, které by mohlo vést k vyloučení studentů.

Inspektoři rovněž kritizovali to, že bezprostředně po kázeňských trestech, nepřišel nikdo za ostatními žáky dané třídy, aby si s nimi promluvil o závažnosti celé situace. Sekundární preventivní program proběhl až po dvou týdnech. Když pak učitelka 2. února zemřela, tak opět až do zahájení policejního vyšetřování s žáky nikdo nemluvil. O smrti učitelky se tak dozvěděli, když se ptali, proč škola vyvěsila černou vlajku. 

Za problematickou považuje inspekce rovněž práci školního metodika prevence, školní psycholožky a výchovné poradkyně. Nespolupracovali, nedostatečně spolu komunikovali a v jejich kompetencích zůstávala prázdná místa, která neměl na starosti nikdo.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) začala připravovat návrh, který by zvýšil právní ochranu a bezpečí ve školách. Například by měl umožnit okamžité vykazování agresorů ze vzdělávacích ústavů.

Ombudsman se zaměří výhradně na šikanu

Na společné tiskové konferenci s ústředním inspektorem pak ministryně uvedla, že už byla zřízena e-mailová adresa prevence@msmt.cz, kam mohou posílat podněty a stížnosti jak učitelé, kteří jsou šikanovaní, tak i jejich kolegové, rodiče nebo i děti. Mohou například upozornit na problémy, které škola neřeší.

„Vedle toho jsme se rozhodli změnit postavení a úkoly školského ombudsmana, který měl doposud agendu velmi obecnou – skoro bych řekla od Šumavy k Tatrám, a postupem času se stal spíše vyřizovatelem formálních stížností směrem k ministerstvu nebo inspekci,“ uvedla Valachová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Školskému ombudsmanovi Eduardu Zemanovi tak ministerstvo zúží jeho úkoly a letos už se bude věnovat výhradně otázce šikany. Podle Valachové by měl zobecňovat příklady dobré praxe ze škol, které tento problém úspěšně vyřešily, a měl by také jezdit přímo na místo a prostřednictvím komunikace a mediace obnovit důvěru na školách.

„Já nevylučuju, že to nějak nemůže pomoct, ale ombudsman je vždycky až ta poslední instance… Léčit se musí zevnitř a nemůžeme si představit, že přijde ombudsman, udělá čáry máry fuk, a všichni se tam začnou mít rádi,“ uvedla členka sněmovního výboru pro vědu a vzdělávání Nina Nováková (TOP 09). 

Funkci školského ombudsmana v září 2014 zřídil tehdejší ministr Marcel Chládek (ČSSD). Od začátku ji vykonává Zeman, který byl ministrem školství v letech 1998 až 2002.