Neplacení výživného možná bude trestný čin už po dvou měsících

Opoziční TOP 09 navrhuje zkrátit dobu, po níž by bylo možné začít stíhat neplatiče výživného. Místo nynějších čtyř měsíců neplacení alimentů by to byla poloviční doba, tedy dva měsíce, řekla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová. Její strana proto předloží novelu trestního zákoníku. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána je ale návrh TOP 09 právně nereálný. Resort spíše počítá s tím, že by neplacení výživného úplně vyjmul z trestního zákoníku.

„Částky na nezaplaceném výživném dosahují ročně až několika miliard korun,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Adamová. Podle ní řada neplatičů pošle peníze svým dětem jen jednou za čtyři měsíce, aby se stíhání vyhnula. Navíc neposkytne ani celou stanovenou částku. „Opatření má urychlit vymáhání. Chceme postihovat ty, kteří dluží vlastním dětem,“ dodala.

Neplacení výživného je v Česku trestný čin. Tresty strana podle svého poslance Martina Plíška ale měnit nechce. Za neplacení z nedbalosti hrozí až rok vězení, za úmyslné vyhýbání se placení dva roky, za uvedení do stavu nouze šest měsíců až tři roky, upřesnil Plíšek. Dodal, že možné jsou ale i alternativní postihy jako odebírání řidičských průkazů.

Ministerstvo práce nachystalo návrh o zálohovém výživném, které by poskytl dětem neplatičů stát. Tento návrh ale TOP 09 odmítá. Označuje ho za experiment a snahy o odpouštění dluhů. „Novou sociální dávku by za neplatiče platili všichni z daní,“ podotkla Adamová.

Asociace neúplných rodin si udělala už dříve malý průzkum mezi stovkou samoživitelek a samoživitelů. Tři pětiny z nich měly na potomky dostávat výživné od tisíce do dvou tisíc korun. Pravidelně alimenty chodily 44 procentům dotázaných, desetina je obdržela občas a nepravidelně necelá čtvrtina. Celkem 23 procentům respondentů stanovenou částku pro děti druhý rodič neposílal nikdy.

Ministerstvo vnitra eviduje za loňský rok zhruba 12 100 případů zanedbání povinné výživy. Policie kvůli tomu stíhala 10 700 osob, z nich 1322 žen. Třetině dětí v Česku, které žijí v neúplných rodinách, hrozí příjmová chudoba. Podíl neúplných domácností roste. Zatímco v roce 1995 dosahoval asi osmi procent, nyní už zhruba 15 procent. V devíti z deseti takových rodin žijí děti jen s matkou.