Třetina lidí ignoruje prevenci. Zvát je na prohlídky se lékařům nevyplatí

Lidé chodí málo na preventivní prohlídky k praktickému lékaři, konstatovala Platforma zdravotních pojištěnců. Jen u VZP je registrováno necelých 6 milionů klientů, z nichž za poslední tři roky na preventivní prohlídku k praktikovi nezašlo celkem 2,314 milionu pojištěnců všech věkových kategorií. Dá se podle platformy předpokládat, že čísla ostatních pojišťoven jsou obdobná. Na prevenci málo dbají sami praktici, protože za ni od pojišťoven nedostanou dostatečně zaplaceno, poukazuje organizace.

„V zásadě jsou příčiny tři. Zaprvé je to nízká zdravotní gramotnost, máme jednu z nejnižších v Evropě. Navíc se v některých případech projeví špatné zkušenosti,“ uvedl právník občanského sdružení Ondřej Dostál. Také podle něj neexistují účinné regulační mechanismy, které by pacienty přiměly důsledněji pečovat o své zdraví.

Třetím problémem je způsob, jakým pojišťovny platí praktickým lékařům. Podle Dostála nynější systém trestá starostlivé lékaře, a naopak ekonomicky zvýhodňuje ty, kteří o pacienty moc nepečují. Když praktik v rámci preventivní prohlídky pošle pacienta ke specialistovi nebo si vyžádá aboratorní vyšetření, bývá za kvalitní péči „spravedlivě potrestán“ – pojišťovny mu v případě překročení limitu sníží platbu.

Praktičtí lékaři by měli dostávat platbu za reálnou péči o pacienty

Úhradová vyhláška, podle níž platí zdravotní pojišťovny lékařům a nemocnicím, neposkytuje podle Dostála dostatečnou motivaci. Doktoři dostávají základní měsíční platbu, tzv. kapitační, 52 korun za každého registrovaného pacienta, bez ohledu na to, zda ho léčili. Podle občanského sdružení by se platba měla upravit podle toho, zda praktik reálně o pacienty pečuje. Ti, kteří se o své klienty starají, by měli dostávat podstatně více.

Události ČT: Část lidí ignoruje preventivní prohlídky (zdroj: ČT24)

Praktici nemají podle vyjádření ministerstva zdravotnictví ze zákona povinnost klienty na prevenci zvát. Motivovat by je měla navýšená platba za prevenci, která by měla zvýšit dosavadní malou účast lidí. Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý uvedl, že na prevenci u praktika nebylo v letech 2013 až 2015 ani jednou 44,4 procenta dospělých pojištěnců VZP. „V absolutních číslech je to 2,314 milionu z celkem 5,9 milionu lidí pojištěných u VZP,“ upřesnil.

S poklesem úhrady za pacienty, které praktik poslední tři roky neviděl, počítal návrh letošní úhradové vyhlášky. Ministerstvo ho kvůli kritice ze strany zdravotníků i politiků nakonec do předpisu nedalo.

Mají na to ordinace kapacitu?

Neúčast milionů lidí na pravidelných prohlídkách je podle místopředsedy Purkyňovy společnosti všeobecného lékařství Igora Karena problém. Poukazuje však na to, že debata zcela ignoruje kapacitní možnosti ordinací.

Pokud by všichni občané řádně navštívili svého praktika s požadavkem na preventivní vyšetření, systém primární péče by to podle něj zvládal jen s obtížemi, protože už nyní jsou praktičtí lékaři přetíženi administrativou a čekárny mívají přeplněné.