Nová pravidla technických kontrol motorkáři nemilují. Vysněné doplňky musí dolů

Události ČT: Nová technická kontrola komplikuje motorkářům hobby (zdroj: ČT24)

Desítky motocyklů kvůli novým podmínkám ministerstva dopravy neprošly technickou kontrolou, nebo dostaly osvědčení pouze krátkodobé. Kontrolní stanice mají od ledna povinnost pořizovat fotodokumentaci všech strojů a technici nepouštějí do provozu stroje, které si jejich majitelé ze záliby vylepšili novými doplňky.

„Nyní je to opravdu ve fázi úzkostlivosti techniků, protože nikdo nechce přijít o místo kvůli tomu, že pustí do provozu motorku, která nesplňuje podmínky,“ hodnotí situaci redaktor Českých motocyklových novin Jan Rameš. Motocykly si jejich majitelé pořizují nezřídka pro zábavu a hojně si je různými způsoby vylepšují. Nyní ale kvůli kontrolám musí všechny nepůvodní doplňky zase sundávat.

Fotodokumentace všech vozidel a ukládání do protokolu mělo původně zabránit tomu, aby dál po silnicích jezdily nebezpečné vraky, z opatření se ale stal jakýsi hon na certifikáty. A ministerstvo od pravidel ustupovat nemíní. „Není to žádná novinka, pouze se provádí povinně obrazový záznam, a tedy se asi lépe dohlíží na to, jestli motorky jsou opravdu v pořádku,“ tvrdí mluvčí Tomáš Neřold.

Většina majitelů motocyklů se pravidlům přizpůsobí, často si ale stěžují na dodatečné náklady, jež jim pro splnění podmínek vzniknou. Stejně tak řada z nich lituje ztráty oblíbených doplňků, které podle nich stroji dodávají osobitost.