Zeman: Pokud Lukoil zaplatí dluh, Nejedlý zůstane mým poradcem

Jestliže Lukoil Aviation Czech zaplatí státu dluh, její bývalý jednatel Martin Nejedlý zůstane hradním poradcem. Prezident Miloš Zeman to České televizi řekl při návštěvě Čapího hnízda Andreje Babiše. O zaplacení pokuty rozhodl ve středu soud. Nejedlý řekl, že pokutu ve výši 27,7 milionu zaplatí, jakmile dostane písemné rozhodnutí soudu.

Padesátiletý podnikatel Martin Nejedlý je bývalým ligovým volejbalistou, hrál v dresu Zbrojovky Brno a poté v Německu. Podle dostupných informací po ukončení sportovní kariéry začal podnikat, řadu let působil v Rusku, mimo jiné obchodoval s německými vozy. Právě v Rusku také začal spolupracovat s tamními olejáři.

Jednatelem společnosti Lukoil Aviation Czech byl Nejedlý od jejího vzniku v září 2007 do června 2015, kdy společnost přešla do likvidace. Patřil ke sponzorům Strany práv občanů, jejíž vznik inicioval bývalý komunistický funkcionář, kontroverzní lobbista a někdejší blízký Zemanův spolupracovník Miroslav Šlouf.

Podle Zemana Nejedlý stranu podporoval ze soukromých prostředků; prezident vždy důrazně popíral, že by byl jakkoli finančně podporován ruským ropným gigantem Lukoil, s nímž Nejedlý spolupracoval. Média mimo jiné poukazovala na to, že Lukoil získal státní zakázku a že pro Lukoil v minulosti lobboval Šlouf.

Od roku 2014 je Nejedlý Zemanovým externím poradcem. Oficiálně nezastává žádnou funkci, nepotřebuje proto bezpečnostní prověrku. Vzhledem k tomu, že o jeho působení v Rusku toho není příliš známo, považují britské a americké tajné služby Nejedlého za současné největší riziko z hlediska šíření ruského vlivu na území Česka.  

Martin Nejedlý a Miloš Zeman
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

„Pan Nejedlý přestal být jednatelem Lukoilu už před rokem, což se téměř nepublikuje. A za druhé, žaloba není na pana Nejedlého, ale na firmu Lukoil, což, jak jistě víte, je rusko-americká firma, mimochodem se sídlem v Holandsku. A jestliže Lukoil uhradí svůj dluh, bude všechno v pořádku. Pokud ne, tak to bude horší,“ řekl Zeman.

Jde o nafouklou kauzu, říká Nejedlý

Nejedlý ve středu řekl, že rozhodnutí soudu nemá právo komentovat, že jej respektuje a že soudem stanovenou částku zaplatí. O záležitosti se Zemanem mluvil tentýž den. Nejedlý záležitost považuje za nafouklou kauzu. Poznamenal, že pokud bude vše vyřešeno tak, že po společnosti Lukoil Aviation Czech nezůstane žádný dluh, bere její působení v Česku jako velmi úspěšné.

Zeman v minulosti nechtěl osud Nejedlého komentovat do pravomocného rozhodnutí soudu. Nejedlý je označován za jednoho z klíčových mužů prezidentova okolí. V minulosti se například účastnil jednání Zemana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V pozici poradce není Pražským hradem placen, může ale využívat hradní kancelář. Zároveň je místopředsedou Strany práv občanů, která dříve nesla prezidentovo jméno.

Spor trvá už sedm let

Nejedlý byl jednatelem firmy Lukoil Aviation Czech, která se se Státní správou hmotných rezerv soudila o zaplacení smluvní pokuty 27,7 milionu korun. Spor začal v roce 2009, kdy Státní správa hmotných rezerv uzavřela s Lukoilem smlouvu na obměnu zásob leteckého petroleje. Podle žaloby Nejedlého firma odebrala petrolej za 275,6 milionu korun, vrátila ale necelou polovinu. Správa proto Lukoilu uložila pokutu, jejíž uhrazení firma odmítala.

Pražský městský soud ve středu rozhodl, že Nejedlý Správě státních hmotných rezerv smluvní pokutu 27,7 milionu korun zaplatit musí. Rozhodnutí je pravomocné.