Firma Zemanova poradce musí zaplatit pokutu 27 milionů. Ovčáček avizuje, že si prezident poradce nechá

Firma Lukoil Aviation Czech, v níž působil poradce prezidenta Martin Nejedlý, musí zaplatit Správě státních hmotných rezerv smluvní pokutu 27,7 milionu korun za dodávku leteckého paliva. Rozhodl o tom pražský městský soud. Verdikt je pravomocný. Nejedlý Pražskému deníku řekl, že už o kauze s prezidentem mluvil. Zemana prý jeho stanovisko uspokojilo. Pokutu je připravený zaplatit. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček předpokládá, že v Zemanových službách zůstane.

Spor začal v roce 2009, kdy Státní správa hmotných rezerv uzavřela s Lukoilem smlouvu na obměnu zásob leteckého petroleje. Jak uvedla šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz Sabina Slonková, Nejedlý se k obchodu dostal prostřednictvím Miroslava Šloufa, lobbisty a někdejšího spolupracovníka Miloše Zemana. „Je to tak trochu paradox, protože Šlouf byl z blízkosti prezidenta vytlačený právě Nejedlým,“ dodala.

Podle žaloby Nejedlého firma odebrala petrolej za 275,6 milionu korun, vrátila ale necelou polovinu. Správa proto Lukoilu uložila pokutu, jejíž uhrazení firma odmítala; žaloba je podle Lukoilu protiprávní a nárok promlčený.

V červnu 2014 vydal soud platební rozkaz, kterým uložil firmě povinnost částku zaplatit. Lukoil ale podal takzvaný odpor, kterým se rozkaz zrušil, a soudkyně obvodního soudu proto musela nařídit veřejné projednání sporu, které začalo počátkem loňského dubna. S verdiktem, že Lukoil platit musí, se ale firma nesmířila.

Justice vyhověla žalobě státu v plném rozsahu

Po loňském nepravomocném rozsudku vstoupila společnost do likvidace a o případu nyní rozhodoval odvolací soud, aniž by ale hlavní poselství změnil. Původní částku ještě navýšil o 257 000 korun, čili o částku, o kterou pokutu vypočtenou Správou hmotných rezerv původně snížil obvodní soud. Sankci totiž vyhodnotil jako nepřiměřeně vysokou vzhledem k obdobným smlouvám, které stát uzavíral s jinými dodavateli. Podle odvolacího soudu však vyčíslená pokuta nepřiměřená nebyla. Justice tak nakonec žalobě státu vyhověla v plném rozsahu.

Firma Zemanova poradce musí státu zaplatit miliony (zdroj: ČT24)

„Je pravda, že žádné ze stran nevznikla škoda. Ale ten závazek zkrátka takto ujednán byl a je čistě věcí smluvní autonomie stran, proč si to takto ujednaly a co tím sledovaly,“ zdůvodnil verdikt předseda senátu Tomáš Mottl. „Zkrátka to bylo ujednáno a dodáno být mělo.“

Právník firmy Petr Jindřich Syrovátko řekl, že ačkoliv je s rozhodnutím „hrubě nespokojen“, klient částku uhradí. „Lukoil nedluží v České republice nikomu nic, a tady vede pouze legitimní spor o tuto částku. Takže ve chvíli, kdy bude rozsudek doručen, samozřejmě to bude zaplaceno,“ slíbil. Možné podání dovolání je prý strategická otázka, protože dovolací řízení by likvidaci prodloužilo.

Správa státních hmotných rezerv je s verdiktem spokojená. „Od začátku jsem byl přesvědčen, že soud nám dá za pravdu. Věřím, že pokuta bude konečně uhrazena,“ komentoval rozsudek její předseda Pavel Švagr.

Padesátiletý podnikatel Martin Nejedlý je bývalým ligovým volejbalistou, hrál v dresu Zbrojovky Brno a poté v Německu. Podle dostupných informací po ukončení sportovní kariéry začal podnikat, řadu let působil v Rusku, mimo jiné obchodoval s německými vozy. Právě v Rusku také začal spolupracovat s tamními olejáři.

Jednatelem společnosti Lukoil Aviation Czech byl Nejedlý od jejího vzniku v září 2007 do června 2015, kdy společnost přešla do likvidace. Patřil ke sponzorům Strany práv občanů, jejíž vznik inicioval bývalý komunistický funkcionář, kontroverzní lobbista a někdejší blízký Zemanův spolupracovník Miroslav Šlouf.

Podle Zemana Nejedlý stranu podporoval ze soukromých prostředků; prezident vždy důrazně popíral, že by byl jakkoli finančně podporován ruským ropným gigantem Lukoil, s nímž Nejedlý spolupracoval. Média mimo jiné poukazovala na to, že Lukoil získal státní zakázku a že pro Lukoil v minulosti lobboval Šlouf.

Od roku 2014 je Nejedlý Zemanovým externím poradcem. Oficiálně nezastává žádnou funkci, nepotřebuje proto bezpečnostní prověrku. Vzhledem k tomu, že o jeho působení v Rusku toho není příliš známo, považují britské a americké tajné služby Nejedlého za současné největší riziko z hlediska šíření ruského vlivu na území Česka.  

Martin Nejedlý a Miloš Zeman
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

A co na to prezident?

Celý případ má i významný politický rozměr. Někdejší jednatel českého Lukoilu Martin Nejedlý působí jako externí poradce prezidenta Miloše Zemana, jeho vliv v hradní politice může ukazovat to, že se spolu se Zemanem a kancléřem Vratislavem Mynářem účastnil loňského setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Vedle toho je Nejedlý místopředsedou Strany práv občanů, která dříve nesla prezidentovo jméno.

Zeman se už v minulosti nechal slyšet, že o Nejedlého dalším působení na Hradě rozhodne až ve chvíli, kdy soud skončí a padne pravomocný rozsudek. Podle Ovčáčka oznámí prezident své rozhodnutí v nejbližší době. Důležité prý je, aby byl dluh uhrazen.

Zda zůstane ve funkci poradce, nechtěl Nejedlý komentovat. Pražskému deníku řekl, že se Zemanem už mluvil. „Řekl mi, že je plně uspokojen mým stanoviskem, tedy, že veškeré závazky, které vyplývají z ekonomické či provozní činnosti firmy vůči státu, budou neprodleně uhrazeny,“ poznamenal. Záležitost považuje za nafouklou kauzu. Pokud bude vše vyřešeno tak, že po společnosti Lukoil nezůstane žádný dluh, bere její působení v Česku jako velmi úspěšné.

Podle novinářky Slonkové – za předpokladu, že Lukoil pokutu zaplatí – nebude mít rozsudek na vztah Zemana a Nejedlého žádný vliv. „Martin Nejedlý ho pravděpodobně ujistí o tom, že je připravený své závazky dodržet, a Miloš Zeman ho ujistí o neutuchající důvěře v jeho poradenské služby,“ prohlásila po verdiktu soudu.

Slonková: K obchodu se státem Nejedlému pomohl Šlouf (zdroj: ČT24)