Iráčané, kteří odjeli z Česka, se nevrátí. V Německu chtějí azyl

O azyl požádala v Německu skupina 25 iráckých křesťanů, kteří původně pobývali v Česku a v neděli je po přejezdu německých hranic zadržela tamní policie. Původně německé úřady oznámily, že skupinu vrátí do Česka. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) označil situaci za precedens, Česko totiž Iráčany přijalo v rámci povinných kvót. Hlavním důvodem setrvání skupiny v Německu je podle něj fakt, že manžel jedné z žen čeká v sousední zemi na azyl. Odjezdu skupiny Iráčanů z Česka se věnoval také Hyde Park ČT24 v rámci pořadu 90' ČT24 s Danielem Drápalem z nadačního fondu Generace 21.

Navzdory očekávání se autobus se skupinou Iráčanů na česko-německých hranicích neobjevil. Všichni totiž zůstávají v Německu, kde požádali o azyl. Německo poté vzalo zpět svoji žádost  o převzetí cizinců, oznámila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Popsala, že se německá policie nejprve pokoušela změnit dohodnuté místo předání a namísto Petrovic chtěla Iráčany přivézt do Hřenska. „Zhruba po hodině obdrželi policisté společného centra v Petrovicích telefonickou informaci z německé strany, že k předání cizinců nedojde vůbec,“ uvedla mluvčí Rendlová.

Všichni Iráčané požádali v Německu o azyl a bylo s nimi zahájeno azylové řízení. Iráčané odůvodnili podání žádosti o azyl rodinnými vazbami ve Spolkové republice Německo.
Kateřina Rendlová
mluvčí cizinecké policie

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) řekl, že kroku Německa nerozumí. Upozornil, že sousední stát náhle změnil názor, ještě ráno usiloval o návrat zadržené skupiny do ČR. „Německo jako nejhlasitější zastánce celoevropského řešení a povinných kvót tyto lidi, kteří byli v ČR i na základě resettlementu, tzn. i kvót, kde jsme byli přehlasováni, jim umožňuje vyvázat se z tohoto programu,“ upozornil.

Iráčané podle něj opustili Česko v rozporu se zákonem. „Proto se obrátím dopisem na ministra vnitra Spolkové republiky Německo a požádám ho o důkladné vysvětlení postupu německých partnerů, zejména v kontextu platného evropského práva v oblasti azylu,“ uvedl Chovanec v tiskovém vyjádření. Pro Českou televizi připustil, že tato skupina zůstane v Německu.

Cestu řidičům autobusu posvětila cizinecká policie

Jednatel přepravní firmy, která skupinu do Německa vezla, Tomáš Husták České televizi řekl, že autobus k hranicím doprovázela cizinecká policie. „Řidiči se policistů ptali při odjezdu, zda je nějaký problém. Jen zavrtěli hlavou, že ne. Ještě vstoupili do autobusu, kde si účastníky toho nešťastného výletu přepočítali,“ podotkl. Podle jeho slov neměl nejmenší důvod zkoumat, proč jeho zákazníci do Německa míří, nikdy po účelu cest klientů nepátrá.

Co teď Iráčany čeká, není zřejmé

Co nyní se skupinou bude, není zřejmé. Německo může jejich žádost zamítnout, a to i ve zrychleném řízení. Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek očekává, že Německo vysloví nepřípustnost azylové žádosti vzhledem k tomu, že Iráčané dříve již o azyl žádali v Česku. Je tedy možné, že se zhruba za týden skupina přece jenom vrátí.

Je ale také možné, že se do Česka již nevrátí. „Každá země má právo si uprchlíky ponechat. (…) Že u nás by možná skončili v detenci nebo byli vráceni do Iráku – což byla první reakce našich politiků – může hrát roli v tom, že Česko nebude v konkrétním případě považováno za bezpečnou zemi a nechají si je,“ podotkl Martin Rozumek.

Při návratu do Česka Iráčanům – kteří stáhli původní žádost o azyl v ČR – hrozil bezprostřední návrat do vlasti. Vyloučena ale nebyla ani opětovná žádost o azyl v Česku. Ministr vnitra Milan Chovanec dal ale v neděli najevo, že by chtěl, aby „tito lidé, jež zneužili dobrou vůli ČR a jejích občanů, byli vráceni do Iráku“.

Jasné zatím nejsou okolnosti jejich cesty do Německa. Podle informací dopravce, kterého si najali, mířili do Essenu. Ministr vnitra Milan Chovanec ale s odkazem na informace německé policie uvedl, že ve skutečnosti neměla jejich cesta v Essenu ani jinde v Německu skončit, nýbrž chtěli dojet do jiné země.

Nadační fond: Iráčany k odjezdu někdo navedl

Zřejmá není ani motivace skupiny k odjezdu z Česka. Mluvčí nadačního fondu Generace 21 Martin Frýdl upozornil, že sami Iráčané s vysvětlením nepřišli. „Žádali jsme je, aby uvedli závažné důvody, proč nejsou spokojeni a chtěli by jinam. Žádný takový důvod se nám nepodařilo dostat.“

V rámci našich možností bychom se podíleli na financování jejich návratu.
Martin Frýdl
mluvčí Generace 21

Frýdl proto míní, že zřejmě podlehli nadneseným slibům někoho ze své komunity. „Máme indikace, že dostávali nereálné informace od třetí strany, která jim pravděpodobně slibovala skvělou budoucnost jinde. Protože jim ta strana asi byla psychicky blíže, naslouchali spíše jí,“ nastínil. Mohli podle něj také podlehnout stresu po náročném přesídlení.

Řidič autobusu, který si Iráčané objednali u českého dopravce, řekl v rozhovoru pro Český rozhlas, že německá policie na jeho pasážery pohlížela jako na lidi bez povolení ke vstupu. Současně podezírala řidiče z převaděčství. Již v neděli je ale propustila a řidiči se vrátili domů.

V ČR zůstávají dvě třetiny iráckých křesťanů

Ze střediska Okrouhlík u Jihlavy, kde byli ubytováni, odjelo 25 Iráčanů v neděli. O ukončení azylového řízení požádali v předcházejících dnech. Vzápětí po překročení hranic jejich autobus zastavila policie. Jak ale ujistil mluvčí nadačního fondu, v Česku nadále zůstává většina iráckých křesťanů, kteří přijeli v rámci projektu Generace 21. „V tuto chvíli je v ČR 89 lidí. Zhruba dvě třetiny tady chtějí zůstat,“ shrnul Martin Frýdl.

Třetinu, která v Česku zůstat nechce, tvoří kromě zmíněné 25členné skupiny také další osmičlenná rodina, která se rozhodla vrátit se domů. Zatím je v Brně, odcestovat by měla ve čtvrtek – nejprve do Istanbulu, odtud do Iráku.

Další iráčtí křesťané v nejbližší době do Česka nepřijedou. Ministr vnitra rozhodl o pozastavení příjezdů, když se dozvěděl o chystaném odjezdu do Německa. „Budu dávat na vládu návrh, aby se program zastavil, a to z důvodu nemožnosti vymáhat dohodu, kterou jsme s Generací 21 uzavřeli,“ uvedl ministr Chovanec. Mluvčí Generace 21 dodal, že tuzemská část projektu pokračuje. „Lidé, kteří zde jsou, v rámci projektu dále pokračují, integrují se a probíhá vše tak, jak má,“ podotkl.

  • Celý projekt na přesídlení křesťanů z Iráku do České republiky vláda schválila v prosinci.
  • Původně se měl týkat 153 lidí, ministr vnitra Milan Chovanec ho ale pozastavil.
  • Nadační fond uvádí, že na přesídlení iráckých křesťanů získal od českých i zahraničních dárců 15 milionů korun. Státní úředníci projektu pomáhali, policisté prováděli bezpečnostní prověrky.
  • Letenky stejně jako ubytování platil Nadační fond. Do dubna přicestovaly čtyři skupiny čítající dohromady 89 lidí.