Muchův vnuk chce vrátit Slovanskou epopej. Praha podle něj nesplnila podmínky daru

Události: Nový spor o Slovanskou epopej (zdroj: ČT24)

Vnuk malíře Alfonse Muchy John Mucha žádá po Praze vrácení cyklu obrazů Slovanská epopej. Městu poslal v polovině února takzvanou předžalobní výzvu. Informaci přinesl server Aktuálně.cz. Praha podle Muchy pro epopej stále nepostavila vlastní galerii, což byla podmínka daru. Vadí mu i to, že má cyklus příští rok vycestovat na turné po Asii. Podle Muchy hrozí, že se při cestě poškodí.

Alfons Mucha věnoval Slovanskou epopej Praze v roce 1913. „Dědeček ji vytvořil, aby ji daroval Praze a národu, ne aby někde cestovala,“ tvrdí jeho vnuk. Předběžným opatřením chce zabránit tomu, aby epopej nemohla jet do Japonska a do Číny.

Výzvu už zkoumají magistrátní právníci, kteří diskutují s Muchovými advokáty. Radní pro kulturu Jan Wolf ale argumenty Muchy zpochybňuje. Považuje za logické, že má epopej vycestovat. V zahraničí podle něj bude dobře propagovat Česko a Prahu, která je vlastníkem obrazů.

„Tvrdí, že Praha nemá na epopej nárok, protože nesplnila podmínky odkazu. Což my rozporujeme, protože nikde v odkazu není, že to musí být nově postavená budova,“ dodal radní.

Slovanská epopej je nyní vystavena ve Veletržním paláci. Do několika asijských zemí se má vydat za necelý rok. Vrátí se zřejmě nejdříve v roce 2019, ale jinam než do výstavních prostor Národní galerie. Praha hledá místo, kde plátna následně uložit. Na žádost Moravského Krumlova zároveň jedná o možnosti návratu epopeje na Moravu.

Mucha chce epopej vrátit na Moravu

Stěhování cyklu do Prahy vyvolalo v roce 2011 vlnu nevole. Proti se postavil Moravský Krumlov, kde bylo Muchovo dílo vystaveno desítky let, vedení Jihomoravského kraje i tisíce lidí včetně Johna Muchy.

Návrat dvaceti slavných velkoplošných olejomaleb do zámku podmiňuje jeho oprava. Památku vlastní firma Reality MK, která je ale v insolvenci. Město má objekt pronajatý až do roku 2020. Radní doufají, že zámek koupí, zrekonstruují a upraví tak, aby se do něj obrazy mohly vrátit. Dražba zámku proběhne 1. dubna. 

Návrat na Moravu by chtěl i Mucha: „Když to vyhraju, dáme epopej do Krumlova a uděláme z něj muchovské centrum. Sbírka je hrozně velká, není to jen dvacet pláten. Nedaleko je Vídeň, Bratislava, nemusí být vše v Praze.“