Babišovi analytici hlásí rekord. Zabavili loni pět a půl miliardy

Finanční analytický útvar ministerstva financí (FAÚ) v loňském roce zajistil z podvodných transakcí 5,54 miliardy korun. Objem zajištěných prostředků spojených s korupčním jednáním, praním špinavých peněz, daňovými podvody či financováním terorismu tak byl rekordní a o téměř 360 milionů vyšší než za předešlé dva roky dohromady.

„Útvar vykazuje trvalé zlepšování ve všech měřítcích své činnosti, včetně úspěšnosti v odhalování karuselových podvodů či množství zajištěných peněz,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ministerští analytici v roce 2015 přijali 2963 oznámení o podezřelých obchodech, ve více než pěti stech případech podali trestní oznámení a u bezmála tří set trestních oznámení peníze blokovali; to představuje oproti roku 2014 dvanáctiprocentní nárůst.

Z podvodů s DPH se podařilo vrátit téměř miliardu

Babiš zdůraznil, že prostředky, které jeho tým odčerpal, nejsou žádnými virtuálními čísly, ale reálnými penězi, které zamířily do státního rozpočtu. Jen podvodníkům s DPH se podle něj podařilo exekučně zabavit 980 milionů korun.

Úspěšnosti FAÚ v odhalování a šetření podvodů napomáhá úzká spolupráce s Finanční správou, Celní správou a policií. „Zvláštní poděkování patří také pracovníkům z bank, kteří spolu s FAÚ tvoří základní kámen fungování systému boje proti praní špinavých peněz v ČR,“ upozornil ředitel útvaru Libor Kazda.