Bém se s Janouškem domlouval, kdo povede VZP

Praha – Deník Mladá fronta DNES (MfD) dnes zveřejnil další část odposlechů mezi někdejším primátorem Prahy Pavlem Bémem (ODS) a lobbistou Romanem Janouškem. Z nich vyplývá, že se spolu radili třeba i o obsazování klíčových pozic ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP). Nahrávky pocházejí z roku 2007 a zřejmě je pořídila tajná služba BIS. O dva roky později je získala detektivní kancelář ABL, tehdy vlastněná Vítem Bártou. Bém již dříve odmítl, že by se na řízení Prahy Janoušek jakkoliv podílel. Samotný lobbista s médii nekomunikuje. Únik nahrávky se podle mluvčího BIS Jana Šuberta vyšetřuje pro podezření z trestného činu úniku utajované informace.

Přepis rozhovoru mezi Bémem a Janouškem:

Bém: Probíhá výběrové řízení na ředitele VZP Praha a střední Čechy. Máš to nějak pod kontrolou?

Janoušek: Ne, nemám.

Bém: Tak zavolej Markovi Šnajdrovi (náměstku ministra zdravotnictví – pozn. red.) a zavolej Horákovi (šéfovi celé VZP – pozn. red.). V úterý je nějaká výběrová komise, a to už je hodně rozjetej vlak a brzdit ho bude strašně složitý.

Janoušek: Dobrý. Jdu na to. Volám zpátky.

A o pár hodin později:

Bém: Ano, Mazánku.

Janoušek: V neděli ti přinesu seznam (uchazečů).

Bém: Já ho mám.

Janoušek: No, tak mi tam zaškrtneš dvě jména a jedno z nich to musí být.

Bém: Dobře. Tak jo.

Bém podezření, že se podílel na zmanipulování soutěže, odmítá: „Odposlechy považuji za nedůstojné a perverzní,“ sdělil MfD.

Na celou kauzu upozornil list včera. Z odposlechů vyplývá, že Janoušek spolurozhodoval o důležitých otázkách vedení pražské radnice – například o územním plánu města, o prodejích pozemků nebo obchodních aktivitách magistrátních společností.

Původ nahrávky je nejasný. Aktivity všech rozhodujících lobbistů v zemi sice v roce 2007 mapovali detektivové BIS, ti ale popírají, že by unikla od nich. Kauza se bude řešit i na půdě Poslanecké sněmovny - komise pro kontrolu BIS si na příští týden pozvala šéfa zpravodajské služby Jiřího Langa. Do pátku má rovněž k věci podat písemné vysvětlení. Premiér Petr Nečas označil údajný únik odposlechů z BIS za závažný, je podle něj třeba ho vyšetřit kvůli porušení zákona.

Premiér Petr Nečas (ODS):

„Ty věci nechci podceňovat, jsou závažné, chci zdůraznit, že jsou to věci, které se staly v minulosti. Od té doby, co jsem se stal lídrem a předsedou ODS, tak pan Pavel Bém odcházel ze svých funkcí. Budeme se tím zabývat, ale při vší úctě, já nebudu naskakovat na jednotlivé díly seriálu MfD. Chci to celkově vyhodnotit, všechny poznatky, které s prominutím vylezou, budu o tom chtít mluvit s Pavlem Bémem. Situaci považuji za vážnou a určitě budeme mít velmi vážný rozhovor.“

Pokud jsou odposlechy autentické, pak potvrzují dlouhodobé náznaky pražských politiků i médií, že právě Janoušek do rozhodování magistrátu a dění v hlavním městě v zákulisí výrazně promlouval. „To není žádné novum, kdo to chtěl vědět v Praze, tak to ví,“ komentoval dnes nahrávky šéf pražské TOP 09 a poslanec František Laudát.

Telefonování
Zdroj: ČT24

Podle MfD nahrávky unikly ze svazku BIS, tajná služba to však popřela. Podle deníku BIS v roce 2007 mapovala aktivity všech rozhodujících lobbistů v zemi. Tehdejší premiér a předseda ODS Mirek Topolánek dnes ale uvedl, že žádné takové zprávy k dispozici neměl a „vláda podobné zadání nedala“.

Šándor: uniklá nahrávka by se měla porovnat s tou od BIS

Někdejší vojenský zpravodaj Andor Šándor v této souvislosti upozornil, že povinnost podat trestní oznámení v okamžiku, kdy odposlechy naznačují spáchání trestného činu, má i sama BIS. „Problém tajných služeb obecně je, že sbírají informace v souladu se zákonem, který se obtížně aplikuje na trestní řízení,“ podotkl. Šándor míní, že únik záznamů přímo z tajné služby je nejpravděpodobnější variantou. Upozornil ale také na další možnosti. Záznamy podle něj mohla Bártova bezpečnostní služba získat přímo od mobilních operátorů, ale také z policejního Útvaru zvláštních činností, který v inkriminované době legální odposlechy pro české tajné služby zajišťoval. „Mohla si to ABL pořídit sama,“ připomněl Šándor možnost, že politika a podnikatele odposlouchávali přímo soukromníci. Potřeba by proto podle něj bylo srovnat uniklé nahrávky s legálně pořízenými záznamy BIS. „Rozhodující je, aby se to - pokud to lze - vyšetřilo. Jak byly údaje uschovány, jak bylo auditováno jejich případné zkopírování a tak dále,“ uvedl bývalý zpravodaj.

Vydáno pod