Policie při potyčce na sobotní demonstraci selhala, tvrdí Pelikán

Bez komentáře: Střet odpůrců migrace s účastníky pochodu na podporu uprchlíků na rohu Thunovské a Zámecké ulice (zdroj: ČT24)

Policie selhala, když v sobotu nezakročila proti maskovaným výtržníkům napadajícím průvod levicových aktivistů na cestě k Pražskému hradu. Prohlásil to ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), podle něhož věc nutně nevyžaduje dvoutýdenní prošetřování plánované ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), ale měla by být vyvozena odpovědnost vůči velitelům zásahu. Na selhání policie si stěžují i lidé z žižkovského centra Klinika, měla prý monitorovat pohyb maskovaných útočníků, kteří zřejmě pak na centrum zaútočili kameny a světlicemi.

 „Tady došlo k selhání práce policie. Protože na videích jsou maskovaní lidé, kteří házejí lahve, mají v ruce tyče, jde prostě o maskovanou ozbrojenou bojůvku, a to před zraky policie. Tak pro mě je to nepřijatelné,“ uvedl Pelikán.

Podle něj to vyžaduje okamžitou akci a nejen několik týdnů vyšetřování. „Nejsem ministr vnitra, ale očekával bych, že bude vyvozena odpovědnost vůči velitelům zásahu a těm, kdo měli celou věc na starosti,“ dodal svůj názor na další postup.

Chovanec: Pelikán nemá cit pro spravedlnost

Ministr spravedlnosti ani nevidí přílišné důvody k prošetřování celé věci. Podle něj shromažďovací zákon jasně zakazuje být ozbrojen a maskovat si obličej. „Tady máme jasné video, kde jsou lidé ozbrojeni a mají maskovaný obličej. A v klidu na ně dohlíží nějaká policejní skupina. Myslím, že na tom není co šetřit,“ dodal.

Proti Pelikánově slovům se ohradil ministr vnitra Milan Chovanec. Na sociální síti Twitter uvedl, že Pelikán nemá cit pro spravedlnost, když neponechá čas ani na dvoutýdenní řádné šetření. „Politické procesy jsme tu už měli,“ okomentoval postoj svého kolegy z vlády Chovanec.

Policie měla neonacisty v maskách sledovat, míní lidé z Kliniky po útoku

Policie pokračuje v pátrání po dvaceti maskovaných lidech, kteří v sobotu útočili světlicemi a kameny na centrum Klinika v Praze. Kvůli útoku jednalo bezpečnostní grémium Prahy 3. Případem by se mohla zabývat i vláda – podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) atmosféra připomíná 30. léta minulého století. Podle člena kolektivu Kliniky Tadeáše Poláka je člověk zraněný při útoku v pořádku.

„Byl odvezen do nemocnice, zašili mu hlavu a vrátil se ještě večer. Vypadal optimisticky,“ popsal Polák. Potvrdil, že při útoku do budovy vlétly desítky kamenů a poté dvě světlice. Jedna z nich zapálila závěsy v kavárně, kterou centrum provozuje. Následně pak začaly hořet přilehlé prostory. Škody centrum Klinika nyní sčítá. „Myslíme si, že to bude několik desítek tisíc, ale už se nám ozývá hodně lidí, klubů i institucí a nabízejí nám ať už finanční, nebo praktickou pomoc,“ řekl Polák.

Člen centra Klinika: Policie selhala. Útočníky měla monitorovat už od demonstrace (zdroj: ČT24)

Už v průběhu sobotního odpoledne prý docházely do centra zprávy z demonstrace Solidarita bez hranic, že sešlost narušuje skupina pravicových extremistů a že by mohlo dojít i k útoku na Kliniku. Nikdo v budově ale nedokázal odhadnout hodnověrnost a vážnost zpráv. „Když pak útok opravdu přišel, tak jsme ho ani tak moc nečekali a připraveni jsme na něj úplně nebyli,“ přiblížil člen centra. 

Polák považuje incident za důsledek selhání policie. Maskování je podle jeho slov jednání, za které se u nás běžně rozpouští demonstrace a skupina útočníků se již maskovala při napadání odpolední demonstrace. „Nebudeme podávat žádnou oficiální stížnost, ale myslím si, že policie velmi pochybila a to tím, že skupinu maskovaných neonacistů nemonitorovala a nepodchytila jejich pohyb,“ soudí Polák.

Jakékoliv zastrašování, šíření nenávisti či dokonce násilí je v demokratické společnosti nepřijatelné. Pokud někdo porušuje zákony, musí počítat s tím, že stát takové jednání bude postihovat. Pokud jde o útok na sociální centrum Klinika, vláda očekává, že orgány činné v trestním řízení budou důsledně a nezávisle konat.
Bohuslav Sobotka
premiér

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová svolala v reakci na útok na pondělní ráno bezpečnostní grémium, kterého se zúčastnili zástupci odborů státní správy i policie. Starostka má za to, že policie by měla víc dbát na bezpečnost v městské části a zabraňovat projevům extremismu. „Řešení fenoménu uprchlické krize se nám dostává do ulic. Stává se to věcí emočního řešení. Byla bych velice nerada, aby občané Prahy 3 byli svědky bojů pravicového a levicového extremismu,“ uvedla Hujová.

Policie se kritice po sobotních demonstracích brání

Na pražskou policii se po sobotních demonstracích snesla kritika, například v souvislosti s napadením přenosového vozu Českého rozhlasu, při kterém údajně policisté nechtěli pomoct redaktorům. Vedení pražské policie nechá opatření zkontrolovat. Výsledky budou známy do dvou týdnů, uvedla policie na webu.

„Přesvědčil jsem se jak na řídícím štábu, tak i přímo v ulicích metropole, že policisté i kriminalisté v rámci bezpečnostního opatření postupovali striktně dle zákona s maximálním využitím metod a prostředků antikonfliktní komunikace. Jejich profesionální nasazení a přístup velice oceňuji, policisté tak zabránili nejednomu vyostření situace,“ uvedl v prohlášení ředitel pražské policie Miloš Trojánek. Podle jeho slov už policisté vědí, že útočníci byli sympatizanti fotbalového násilí.

Kontrola bezpečnostních opatření a práce policie při demonstracích bude hotová do dvou týdnů, jak požaduje ministr vnitra Milan Chovanec. Policejní prezident Tomáš Tuhý uvedl, že policie svou roli zvládla.