Ministr plánuje zkrátit vzdělávání zdravotních sester

S nedostatkem zdravotníků se nepotýká jen Slovensko, kde kvůli platům nemocnice opustily stovky zdravotních sester, ale i Česká republika. Pomoci s řešením nedostatku personálu by mělo nejen víc peněz v systému a vyšší výdělky, ale i změna vzdělávání. Návrhy na zjednodušení a zkrácení studia podpořili na jednání tripartity zaměstnavatelé i odbory.

Zvýšení nároků na vzdělání v posledních letech patří mezi důvody, proč se propadá počet zdravotních sester. Některé nemocnice nedostatek zdravotnického personálu nutí omezit provoz a snížit počet lůžek. Naposledy se tak stalo například v Liberci. Jinde pomáhají udržet oddělení v provozu právě třeba zdravotnice ze Slovenska.

Potřebné vzdělání sester se zkrátí

Ministerstvo zdravotnictví se chystá novelou vzdělání českých sester zkrátit. „Základem bude čtyřleté středoškolské vzdělání ukončené maturitou. Poté bude ještě následovat rok studia na vyšší odborné škole. To znamená, že celkem po pěti letech studia bude mít zdravotní sestra plné kompetence,“ přiblížil ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

Události ČT: Sestrám se zřejmě zkrátí doba na vzdělání (zdroj: ČT24)

Prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová ale upozorňuje, že ke zlepšení situace je nutné především navýšit počty studentů. S Němečkovým návrhem souhlasí i odbory, je ale podle nich nutné zároveň motivovat zdravotníky také finančně.

Zvýšení plateb za pojištěnce má přinést peníze do zdravotnictví

Ministr za tímto účelem plánuje pravidelné valorizace plateb za státní pojištěnce. Němečkův návrh na pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce počítá s tím, že měsíční platba státu ve výši 870 korun za osobu by se měla zvýšit o 73 korun. Celkem by to mělo stát 3,5 miliardy navíc. Návrh by měla ve středu projednat vláda.

Vyšší platy ale může vláda garantovat jen ve veřejných nemocnicích. Premiér Bohuslav Sobotka je si vědom, že soukromá zdravotnická zařízení „nekopírují“ postup vlády a lékařům a sestrám mzdy tolik nezvyšují. Ve veřejném sektoru vláda loni i letos nařídila lékařům a sestrám od ledna zvýšit tarifní platy o pět procent.

Vydáno pod