Odcházíme! Na Slovensku skončily stovky sester. Nelíbí se jim platy ani systém

Události: Slovenské zdravotnictví přišlo o stovky sester (zdroj: ČT24)

Ze slovenských nemocnic odešlo k 1. únoru na základě hromadných výpovědí 540 zdravotních sester. Některá zařízení musela omezit naplánované zákroky, pomáhat musí i armádní sestry. Podle ministra zdravotnictví Viliama Čisláka je akutní péče o pacienty zajištěna, odbory ale varují, že odcházející kvalifikované sestry nelze v krátké době nahradit a nemocnice nedokážou zajistit všechny výkony. Situace se může ještě zhoršit už začátkem března, kdy vyprší výpovědní lhůty další stovce sester.

Slovenské nemocnice opustil jen zlomek z celkového počtu 13 000 zdravotních sester, přesto jde pro nemocnice o vážný problém. Hromadné výpovědi podaly kromě jiného na protest proti tomu, že nový zákon nepočítá se zvyšováním platů na základě praxe a že se nevztahuje na všechny zdravotníky. Podobný protest zažilo Slovensko v roce 2011, kdy výpovědi doktorů ochromily provoz nemocnic.

„Lidsky je mi to velmi líto. Sestry opustily své pacienty, stalo se to poprvé v historii Slovenska. Zdravotní péče pro všechny pacienty je ale zajištěna,“ uvedl ministr Čislák.

Iveta Lazorová: Mnoho sester bude hledat uplatnění v jiných oborech (zdroj: ČT24)

V Prešově vypomáhají armádní sestry

Hromadné výpovědi nejvíce zasáhly nemocnice v Prešově a v Žilině. Jen z Prešova odešlo přes tři sta sester, plně funkčních zůstalo 60 procent oddělení. Mluvčí nemocnice Renáta Centková prý rozhodnutí sester nechápe. Změny v systému odměňování, který sestry svým protestem požadovaly, jim prý už nemocnice dávno garantovala, píše Aktualne.sk.

Jsou to osoby, které byly doteď v důchodu i pět nebo šest let. Jsou to osoby, které i deset let nepracovaly v systému.
Iveta Lazorová
prezidentka Komory sester a porodních asistentek

Ministr ujistil, že i ve stávajícím režimu dokážou nemocnice fungovat: „Není to nějaká improvizace.“ Už v pátek nastoupily do prešovské nemocnice armádní sestry.

Odbory mají jiný názor. „Odchod kvalifikovaných sester nelze nahradit mávnutím kouzelného proutku. V Žilině a v Prešově není poskytována zdravotní péče v takové míře, než sestry nemocnice opustily,“ řekla šéfka odborového sdružení zdravotních sester Monika Kavecká.

Odcházející kvalifikované sestry prý nebudou mít problém najít si novou práci, nabídky již dostaly například z Německa, Švýcarska, Malty nebo Česka, které se také dlouhodobě potýká s nedostatkem zdravotníků.

  • Česko: 30 000
    Slovensko: 27 000
    Německo: 60 000
    Francie: 80 000
    Švýcarsko: 162 000
    (zdroj: Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR)

Celý systém je špatně, míní šéfka komory sester

„Arogance moci, s níž jsme se v posledních týdnech setkaly, nás utvrzuje v tom, že jsme se rozhodly správně. Je třeba poukázat na to, že celý systém nefunguje správně. Toto řešení je jediné možné, abychom vyřešily situaci nejen sester, ale celého zdravotnického personálu,“ řekla šéfka komory zdravotních sester a porodních asistentek Iveta Lazorová.

Sester se zastaly i lékařské odbory, podle kterých nelze odcházející sestry narychlo nahradit pár desítkami nových a nezkušených pracovnic.

Další asi stovce sester uplyne výpovědní lhůta k 1. březnu. Odbory tvrdí, že jsou ochotné ke kompromisu, ale ministerstvo nereagovalo.

Ministr Čislák podal trestní oznámení za šíření poplašné zprávy v souvislosti s výroky zdravotnic, že kvůli hromadným výpovědím je ohrožena zdravotní péče pro milion obyvatel.

Protest slovenských zdravotních sester
Zdroj: ČT24

Přilepšit si mají sestry z menších nemocnic

Čislák zopakoval, že stát dá letos na zvýšení platů zdravotníků 55 milionů eur (1,49 miliardy Kč), což podle něj znamená zvýšení mezd o šestinu. Přilepšit by si měly zejména zdravotní sestry v menších regionálních nemocnicích. Platy v těchto zdravotnických zařízeních zaostávají za průměrnou mzdou, která na Slovensku činí 859 eur (23 200 Kč). Sestry ve velkých nemocnicích vydělávají i s příplatky kolem 1000 eur (27 000 Kč) měsíčně.

Původně výpovědi podalo více než 1200 zdravotních sester, ale polovina si to mezitím rozmyslela. Zdravotní sestry se inspirovaly u lékařů, kteří v roce 2011 hromadnými výpověďmi ochromili provoz zdravotnických zařízení. Zajistit alespoň akutní péči pomáhali nemocnicím na Slovensku také čeští vojenští lékaři. Předchozí slovenská vláda nespokojeným doktorům tehdy ustoupila a stát jim platy postupně zvýšil.