Pražské městské státní zastupitelství je bez vedení, Hercegová rezignovala

Pražská městská státní zástupkyně Jana Hercegová i její náměstkyně Ivona Horská a Dita Havlínová rezignovaly na své funkce. Zdůvodnily to snahou umožnit personální obměnu. Všechny tři na státním zastupitelství zůstávají jako řadové žalobkyně.

„Funkci městské státní zástupkyně v Praze, která je extrémně náročná a exponovaná, vykonávám devátým rokem. Podle mého názoru je to doba, kdy by vždy mělo dojít k obměně v obsazení funkce krajského státního zástupce tak, aby nedošlo ke stagnaci v činnosti takového státního zastupitelství,“ uvedla Jana Hercegová v tiskovém prohlášení.

Mluvčí zastupitelství Šárka Zenklová doplnila, že Jana Hercegová svým krokem propaguje myšlenku funkčních období pro vedoucí státní zástupce. „Funkci městské státní zástupkyně v Praze, která je extrémně náročná a exponovaná, vykonává devátým rokem. Podle jejího názoru je to doba, kdy by vždy mělo dojít k obměně obsazení funkce krajského státního zástupce,“ přiblížila mluvčí.

Rezignaci ocenili ministr i nadřízení státní zástupci

Svoji rezignaci Jana Hercegová již předala ministrovi spravedlnosti Robertu Pelikánovi. Ten odstoupení dlouholeté městské státní zástupkyně uvítal. „Městské státní zastupitelství Praha potřebuje nový impulz a čerstvou krev, takže z tohoto důvodu její rozhodnutí vítám,“ řekl. 

Spolu s městskou státní zástupkyní opouštějí funkce ve vedení zastupitelství její náměstkyně pro trestní řízení Ivona Horská a náměstkyně pro přezkumnou a dohledovou činnost Dita Havlínová.

Pozice městského státního zástupce v Praze není jednoduchá, je to poměrně vytížené státní zastupitelství, kam často dopadají velice závažné kauzy. Z toho důvodu bych chtěl paní doktorce poděkovat za její práci a popřát hodně zdaru do dalšího profesního života.
Pavel Zeman
nejvyšší státní zástupce

Krok ocenila i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Serveru Lidovky.cz řekla, že rezignaci Hercegové považuje „za projev odpovědnosti vůči celé soustavě státního zastupitelství“.

Kauzy Hercegové a jejích žalobců: Janoušek, Drobil, Opencard

Předseda sněmovní komise k Opencard Bronislav Schwarz (S.cz/ANO), se ale k chvále nepřipojil. Vrchní státní zastupitelství kritizoval kvůli jeho postupu při vyšetřování okolností vzniku a provozování karet. „Je nám potvrzeno pochybení (…) ze strany odstoupení paní doktorky Hercegové neboli šéfové Městského státního zastupitelství v Praze,“ podotkl. Člen komise Daniel Korte (TOP 09) dodal, že se podle členů komise také městská státní zástupkyně do vyšetřování vměšovala.

Podle mých informací gradovaly spory mezi Janou Hercegovou a nejvyšším státním zástupcem Zemanem, který jí vyčítal některé postupy nejen v kauze Opencard, ale i dalších případech.
Jiří Hynek

O údajných pokusech o ovlivnění vyšetřovaných kauz na městském státním zastupitelství se objevovaly spekulace již dříve. Žádné podezření se však nepotvrdilo. V roce 2014 vyšetřovala její činnost protikorupční policie kvůli zastavení vyšetřování údajné korupce při prodeji bytů v Praze 1. Deník Právo tehdy napsal, že z obchodů měl profitovat i Roman Janoušek.

O tři roky dříve potom týdeník Respekt uvedl, že Hercegová nabádala svoji podřízenou obvodní státní zástupkyni, aby zastavila vyšetřování událostí na Státním fondu životního prostředí, které stály křeslo někdejšího ministra Pavla Drobila. Jana Hercegová vměšování důrazně odmítla, pouze prý doporučila, aby státní zastupitelství případ posuzovalo „ve všech souvislostech“.