"Kalašnikov na Sobotku". Premiér kritizuje, Šarapatka podává trestní oznámení

Politici napříč stranami kritizují výrok prezidenta Miloše Zemana o použití kalašnikovu k odstranění premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Zatímco ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) mluví o nevkusném žertu, ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) tvrdí, že prezident veřejně připouští atentát na premiéra. Prezidentova slova budou mít i právní dohru, trestní oznamení na něj podal člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka.

Na pondělním setkání s občany v jihomoravském Tišnově dostal prezident Zeman otázku, jakým způsobem mohou lidé dosáhnout odvolání premiéra. „Demokratická možnost je jen jedna, tou jsou svobodné volby. Nedemokratickou možností je kalašnikov,“ odpověděl Zeman. Za toto vyjádření se na prezidenta snesla vlna kritiky.

„Po podpoře extremismu a fašizace společnosti Zeman veřejně připouští atentát na předsedu vlády. Má meze, za které není ochoten zajít?“ napsal na svou facebookovou stránku ministr Dienstbier. „Zeman jako terorista. Jediný rozdíl je, že se můžeme dohadovat, jestli to myslel více jako bonmot nebo vážně. A hlavně jak vážně to mohl myslet kdokoliv další,“ doplnil později.

Politici o Zemanově výroku (zdroj: ČT24)

„Nevkusné žerty o použití zbraní vůči představitelům státu jen přilévají olej do ohně,“ uvedl na Twitteru ministr Chovanec.

Kritika nejen ze sociální demokracie

Na prezidentova slova reagoval i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Vpravdě státnická rada. Zvlášť v době hysterických bojůvek, které si hrají na ,vlasteneckou domobranu', k nezaplacení,“ napsal na svém facebooku. 

Europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) na svém twitteru sdílel obrázek z filmu Rambo s komentářem: „A on pan prezident ten kalašnikov udrží, nebo si na to někoho zjedná?“

Europoslanec Jiří Pospíšil (nestr. za TOP 09) na svém twitteru napsal: „Výrok opravdu hodný prezidenta demokratické republiky. Nebo už jsme někde v banánové republice?“

„Z čistě logického hlediska má pan prezident pravdu. Měl však pro pořádek dodat, že tyto dvě možnosti platí i pro něj a pro všechny svobodně zvolené politiky, kteří nechtějí odstoupit,“ komentoval událost Martin Komárek (ANO).

„Toto je naprosto nevhodný výrok pro hlavu státu a je ho potřeba jednoznačně odmítnout. Ale všichni ti, kteří pořád říkají, že nás politici mají bavit, a že ten, kdo vypráví bonmoty je dobrý politik a ti ostatní jsou nudní, tak ten za to také trochu spoluodpovídá. Politik nemá bavit, nemá vykládat bonmoty, ale má řešit problémy lidí. A to pan prezident rozhodně nedělá,“ sdělil předseda ODS Petr Fiala.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) ve společném prohlášení vyjádření Zemana také kritizovali. „Odmítáme výroky prezidenta republiky Miloše Zemana, ve kterých se prezident při veřejné debatě nevkusně vyjádřil o použití zbraní vůči předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi. Jsme přesvědčeni, že podobné výroky ústavních činitelů, jakkoli snad myšlené a řečené v nadsázce, jsou zcela nepřijatelné a nevhodné,“ stojí v prohlášení.

Zájem v zahraničí i trestní oznámení

Zemanova slova vzbudila ohlas i v zahraničí. Upozornila na ně i britská zpravodajská agentura Reuters.

Zemanova slova budou mít pravděpodobně také právní dohru. Někdejší Zemanův premiérský poradce a šéf jeho kabinetu ve Strakově akademii, nyní člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka podal na Zemana kvůli jeho slovům trestní oznámení. „Jestliže prezident nabádá k použití zbraně proti premiérovi, a je jedno, jestil se jmenuje Novák nebo Sobotka, pak nemá co dělat ve funkci hlavy státu,“ uvedl Šarapatka s tím, že oznámení podává jako občan a s jeh osoučasnou funkcí v Radě ČT nemá nic společného.

Sobotka: Zeman děsí moje děti

Ke slovům prezidenta Zemana se vyjádřil i Bohuslav Sobotka. „Jsme s vysokou pravděpodobností jediná země v civilizovaném světě, kde prezident veřejně vyzývá k zabití předsedy vlády. Já se s tím vyrovnám, ale vadí mi, že tím Zeman děsí moje děti, celou rodinu a přátele. Tyto výroky prezidenta pokládám za hloupé, zbytečné a nebudu na ně v této zcela nepatřičné rovině reagovat. Trvám na tom, že vztahy premiéra a prezidenta mají být profesionální a v zájmu dobrého fungování státu k nim takto budu i nadále přistupovat,“ uvedl Sobotka.

Ovčáček: Hysterické reakce jsou pokrytecké

Proti vlně kritiky vystoupil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Pan prezident již drahná léta na dotazy občanů nespokojených s politickou situací nebo s konkrétním politikem apeluje, aby lidé chodili k volbám. Jako bytostný demokrat proto pan prezident včera hovořil o tom, že demokratická možnost je jen jedna - svobodné volby. A to platí pro všechny politiky. Pohoršené a hysterické reakce některých z nich jsou z tohoto hlediska mimořádně pokrytecké,“ napsal.

Na otázku, zda se prezident omluví za svůj výrok premiéru Sobotkovi, Ovčáček napsal: „Dopady takového kroku by byly vskutku absurdní. Znamenalo by to odmítání demokratických svobodných voleb.“ Uvedl také, že by omluva znamenala připuštění kalašnikovu jako demokratické možnosti, což je dle něj absolutně nepřípustné. 

Vztahy mezi Sobotkou a Zemanem nejsou dlouhodobě ideální. Otevřeně se premiér postavil prezidentovi po jeho vystoupení 17. listopadu po boku lídra Bloku proti islámu Martina Konvičky. „Nejvyšší ústavní činitel země, která má hlubokou humanistickou a demokratickou tradici, by neměl vystupovat na shromáždění xenofobní sekty, které bylo naplněno šířením intenzivní nenávisti,“ komentoval tehdy událost Sobotka.