Ať na Wikipedii dále nevydrží nesmysly, přeje jí Sokol k patnáctinám

Ať na Wikipedii dále nevydrží nesmysly, přeje jí Sokol k patnáctinám (zdroj: ČT24)

„Wikipedie je jedním z nejdůležitějších informačních zdrojů na světě,“ řekl na adresu otevřené internetové encyklopedie, která oslavila patnáctiny, její pravidelný přispěvatel filozof Jan Sokol. „Dobře dvě třetiny úprav příspěvků jsou ku prospěchu, jen třetina je špatná,“ dodal Sokol, který sleduje a opravuje kolem tří tisíc hesel.

Sokol poukázal na to, že Wikipedie trvá na tom, že články mají být ozdrojovány. „Vyskytnou se i triviální chyby, ale moc dlouho nevydrží,“ řekl s tím, že někdy se vyskytnou i záměrné chyby. „Ale to se bezpečně likviduje, stejně jako když tam nějaký fracek napíše sprosté slovo,“ ujistil.

„Nejvíce mě baví články psát, ale dnes je nejdůležitější právě to opravování,“ přiznal Sokol, který je jedním z velké skupiny českých přispěvatelů. „Baví mě to, je to pro mě oddech a kromě toho se mi líbí princip té důvěry ve veřejnost,“ dodal.

15 let encyklopedie, kterou může upravovat kdokoli

Nenápadný projekt Wikipedie, který se zrodil v hlavách internetového podnikatele Jimmyho Walese a filozofa a informatika Larryho Sangera, byl na internetu spuštěn 15. ledna 2001 a nejprve neměl ambice stát se světovým fenoménem.

Encyklopedie Wikipedie totiž původně měla pouze podporovat jiný, dnes už neexistující projekt nazvaný Nupedia. Ten reprezentoval tradičně pojatou encyklopedii tvořenou profesionály a přístupnou zdarma na internetu. Projekt ale postupem času změnil svou tvář a vyšlo najevo, že Wikipedie má větší potenciál, pokud bude založena na práci dobrovolníků.

  • Wikipedia je encyklopedií s otevřeným obsahem, její podobu vytvářejí sami uživatelé-dobrovolníci. Nyní nabízí na 35 milionů článků ve 290 jazycích.
  • V angličtině je k dispozici přes pět milionů článků. Více než milion článků je kromě angličtiny k dispozici ještě v němčině, španělštině, francouzštině, italštině, holandštině, polštině, ruštině, švédštině a vietnamštině.
  • Česká verze, která zahájila činnost v květnu 2002, čítá dnes přes 375 000 článků.

Zárodek Wikipedie vznikl v roce 1995, kdy programátor Ward Cunningham založil webové stránky nazvané WikiWikiWeb, které mohl upravovat každý jejich návštěvník. Získaly název od havajského výrazu „wiki“, který znamená rychlý.

Sama Wikipedie totiž nevytváří placený redakční tým, články a jejich úpravy jsou dílem uživatelské komunity a každý, kdo si nějaké heslo přečte, jej může upravit či vytvořit nový záznam.

To ale přináší i některé nevýhody. Není například problém záznam upravit či zfalšovat, na druhou stranu ale právě aktivní komunita dobrovolných tvůrců a editorů zaručuje, že podobné zásahy budou včas objeveny a napraveny.

Logo Wikipedie
Zdroj: ČT24/Wikipedie

Velkou výhodou Wikipedie je její interaktivita. Jednotlivá hesla obsahují v textu odkazy na další články, a je tak velmi jednoduché získat o zkoumaném problému široký přehled. Specialitou Wikipedie je i její mnohojazyčnost, ačkoli v milionech hesel se pohybují vedle anglické verze jen francouzská a německá. Některá hesla totiž mohou být kupříkladu v české verzi jen velmi stručná, ale po kliknutí na některou další jazykovou verzi se ukáže článek mnohem podrobnější.

V posledních letech se do aktivit kolem Wikipedie zapojuje čím dál méně spolupracovníků. Podle údajů nadace jich například v únoru 2014 bylo něco kolem 76 000. Před pěti lety bylo přitom spoluautorů encyklopedie ještě o 13 000 více. Nyní se počet aktivních přispěvatelů encyklopedie Wikipedia pohybuje kolem 70 000 lidí.