Policie prošetřuje dva soudní znalce. Napsali posudky ve prospěch Janouška

Policie začala prošetřovat dva soudní znalce, kteří svědčili ve prospěch odsouzeného lobbisty Romana Janouška. Podle soudce Tomáše Kubovce, který podal k prošetření podnět, se mohli dopustit křivého svědectví. Závěry dvojice znalců, kteří posuzovali sražení ženy autem, se značně lišily od závěrů zpracovaných policií a soudem.

„V případu byly zahájeny úkony trestního řízení 28. prosince 2015,“ řekl České televizi státní zástupce Tomáš Bláha. Prověřování zahrnuje například podání vysvětlení nebo obstarávání podkladů. V případě prokázání viny hrozí znalcům za křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek až dva roky vězení nebo zákaz činnosti.

Opilý lobbista naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu jiné řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena ho dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se ale na zelenou rozjel, ženu porazil a ujel. Nedaleko ho ale dopadli policisté a v dechu mu naměřili přes dvě promile alkoholu.

Řidička měla po nárazu otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici. Janoušek se hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. K tomuto závěru došli i znalci přizvaní Janouškovými obhájci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Verzi obhajoby ale vyvrátil jak revizní znalecký posudek, tak i odposlechy lobbistova telefonu. Expertiza žalobců i revizní zkoumání zjistilo, že žena stála před autem. Janouškův advokát Vít Široký už dříve hájil posudek tím, že jejich znalci použili jinou metodu, která je prý pro posuzování dopravních nehod vhodná.

Janoušek byl za sražení ženy odsouzen na 4,5 roku. Do vězení nastoupil v listopadu 2014 a verdikt se od té doby snaží neustále zvrátit.