Vánoční poselství prezidenta: Blbá nálada skončila, je důvod ke kritickému optimismu

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman v letošním vánočním poselství vyzdvihl ekonomický růst Česka, zvýšení platů a nízkou míru nezaměstnanosti. Pochválil za to i současnou vládu, která podle prezidenta vymanila hospodářství ze svěrací kazajky škrtících opatření minulých pravicových kabinetů. Blbá nálada skončila, řekl Zeman. V poselství ale opět kritizoval politiky, kteří zlehčují nynější migrační vlnu. Evropa podle prezidenta čelí organizované invazi. „Česko je naše země a není a ani nemůže být pro všechny,“ prohlásil prezident.

„Někdy si připadám jako Kassandra, která varuje před vtažením trojského koně do města, a jsem hluboce přesvědčen, že to, čemu čelíme, je organizovaná invaze, a nikoli spontánní pohyb uprchlíků,“ řekl k migrační krizi Zeman. Velkou většinu migrantů podle něho tvoří mladí zdraví muži bez rodin. „Proč tito muži nevezmou do ruky zbraň a nebojují za svobodu své země proti Islámskému státu?“ tázal se prezident. Migrační vlnu označil za temnou skvrnu zahraniční politiky.

Hlava státu naopak ocenila úspěchy české ekonomické diplomacie, vztahy s Čínou se podle něj zlepšily, přichází investice z Jižní Koreje a zlepšily se i vztahy se středoasijskými státy.

Blbá nálada skončila - je důvod ke kritickému optimismu

V úvodu vánočního poselství mluvil o nynějším poměrně masivním růstu české ekonomiky. "Je to veliký úspěch a chtěl bych za něj poděkovat našim zaměstnancům, našim zaměstnavatelům a chtěl bych také ocenit českou vládu za její hospodářskou politiku,“ řekl Zeman. Je podle něho dobře, že díky vyšším platům roste i životní úroveň, přespříští rok si masivněji polepší i důchodci, tvrdí.

"Celkově tedy můžeme říci, že skončila blbá nálada. Je důvod pro opatrný a kritický optimismus, pro pozitivní očekávání," podotkl Zeman.

Prezident také podpořil růst minimální mzdy, naopak se postavil proti tomu, aby se zvyšovaly sociální dávky. Rozevírající se nůžky mezi minimální mzdou a dávkami mají podle něho lidi nutit k práci, uvedl. Zeman se dále postavil za zákony, které mají zabránit daňovým podvodům. Konkrétně zmínil elektronickou evidenci tržeb, jejíž schvalování brání ve sněmovně obstrukcemi pravicová opozice, a prokázání původu příjmů a majetku. „Ti, kdo namítají, že se těmito zákony zasahuje do osobní svobody lidí, zapomínají, že nikdo nemá právo krást a nikdo nemá právo podvádět,“ zdůraznil Zeman.

Události: Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana a reakce na něj (zdroj: ČT24)

Zemanova vize ČR: skandinávský model sociálního státu

Ve vánočním poselství také mluvil o své vizi přibližování Česka ke skandinávskému modelu sociálního státu s poměrně vysokými daněmi a značnými veřejnými investicemi. Skutečnost, že se tyto státy umísťují na prvních příčkách žebříčku konkurenceschopnosti, dokazuje nesprávnost pravicové neoliberální teorie, že čím nižší daně, tím vyšší ekonomický výkon, dodal Zeman.