Strojvedoucí zraněný při srážce pendolina s kamionem tráví svátky doma s rodinou

Po pěti měsících v nemocnici se na svátky vrací domů strojvedoucí zraněný při havárii pendolina ve Studénce. Jan Černý tehdy zareagoval rychle, a zmírnil tak následky neštěstí na železničním přejezdu. Doma ale zůstane jen pár dní, pak ho čeká další léčba.

Po havárii přišel Jan Černý o levou nohu, měl poraněnou páteř a ležel v kómatu. Od železničního neštěstí prodělal už 17 operací. „Vánoce budu trávit doma s rodinou a těším se na to. Budou mě navštěvovat moje děti, moje sestra,“ popisuje zraněný strojvůdce.

O tom,  co se stalo osudný červencový den, zatím s médii nemluví. Z vyšetřování je však jasné, že na reakci před srážkou měl Jan Černý jen čtyři vteřiny. Když uviděl kamion na přejezdu, začal rychle brzdit, varoval cestující a teprve potom sám utíkal dál do vlaku. Ze 145 lidí nepřežili střet s kamionem tři pasažéři.

Jeho kolegové pak založili na pomoc sbírku, která měla původně končit o Vánocích, nakonec je ale prodloužena do konce roku. Jak potom s penězi naloží, si rozhodne sám Jan Černý. „Chci strašně moc poděkovat všem, kteří mi přispívali na konto, je to pro mě důkaz, že jsou lidi pořád schopní pomoct někomu, kdo to potřebuje.“

Účet na podporu strojvedoucího Jana Černého: 4026277399/0800

Lidé mohou na konto přispívat až do konce roku (zdroj: ČT24)

Polský řidič kamionu, který vjel na červenou na železniční přejezd, je obžalovaný z obecného ohrožení. Ve vazbě už je pět měsíců. „Akceptoval to, že zůstane ve vazbě. Dokonce bych řekl, že to sám navrhoval,“ konstatoval v prosinci předseda soudního senátu Jaromír Pšenica. K soudu by se měl případ dostat příští rok v lednu.

obrázek
Zdroj: ČT24