Protimafiánský tým přišel kvůli elektrárně Ševětín do ČEZu a k dodavatelům

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu navštívili dvě dceřinné společnosti skupiny ČEZ a zajímají se také o další společnosti spojené se stavbou fotovoltaické elektrárny Ševětín. Informaci přinesl server Lidovky.cz. Zásah přichází zhruba dva měsíce poté, co týdeník Respekt psal, že při stavbě jednoho z největších fotovoltaických areálů v Česku „zmizelo“ sto milionů korun.

Policisté přijeli do dvou dceřiných společností ČEZu, podle mluvčího společnosti Ladislava Kříže chtěli podklady týkající se fotovoltaických elektráren. „O nikoho ze současných manažerů firmy ani dceřiných společností se policisté ale nezajímají a o bývalých nemám informace,“ dodal Ladislav Kříž.  

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták o zásahu konkrétně hovořit nechtěl, pouze uvedl, že policisté nikoho nezadrželi. „Provádíme standardní úkony běžícího trestního řízení. Toto trestní řízení dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ sdělil pouze.

Že se zásah týká Ševětína, však uvedl server Lidovky.cz s odvoláním na zdroje z ČEZu. Detektivové se podle nich zajímají o manažery firem Mapro a IES Recycling, které byly dodavateli stavby. Oproti informacím mluvčího ČEZu se policisté podle serveru zajímají také o dva vysoce postavené manažery ze společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje.

Elektrárna v Ševětíně patří právě polostátní energetické společnosti, která projekt solárního parku odkoupila v roce 2009, kdy se rozhodla do vzkvétajícího odvětví vstoupit. Podle Respektu ale během transakcí „zmizelo“ sto milionů korun. ČEZ je zaplatil společnosti EHS za projekt elektrárny a pozemky. Lidé, kteří tehdy EHS vedli, se nyní přou o osud peněz, podle jednoho peníze z firmy kamsi odešly.

Otazník se navíc v ševětínské kauze vznáší ještě nad dalším stomilionem. ČEZ je zaplatil generálnímu dodavateli stavby společnosti Mapro, podle Respektu šlo o vícepráce, které údajně nebyly provedeny. Týdeník také popsal, že Mapro desítky milionů posílala dále, mimo jiné do advokátní kanceláře, kde působí Ivan Langer. Policie potom zmrazila sto milionů na účtu druhého garanta stavby, společnosti IES Recycling.