Odsouzený policista spáchal ve vězení sebevraždu

Bývalý policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Stanislav Švábenský spáchal sebevraždu. Učinil tak den poté, co mu soud potvrdil šestiletý trest za korupci. Informaci, kterou jako první přinesl server Novinky.cz, potvrdil České televizi dobře informovaný zdroj.

Stanislav Švábenský měl strávit šest let za mřížemi za to, že za úplatu poskytoval trestně stíhaným lidem informace. Verdikt odvolacího soudu si ve středu nevyslechl, z jednání se omluvil kvůli nemoci. Další den podle zdrojů ČT a Novinek.cz spáchal ve vězení sebevraždu.

Podle deníku Právo se Švábenský obával o život. „K sebevraždě neměl důvod, chtěl naopak bojovat dál,“ uvedl zdroj deníku.

Bývalý elitní policista z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu vinu vždy odmítal. Zpochybňoval, že by získával informace nad rámec své činnosti, a že by je prodával stíhanému podnikateli. Podle obžaloby za to měl dostat osobní vůz. Policistu však usvědčila podle spisu mimo jiné samotná výpověď stíhaného podnikatele, který se k uplácení přiznal.