České gripeny se vrátí nad Island

Praha – Nad Islandem budou v létě opět hlídkovat stíhačky JAS-39C Gripen s výsostnými znaky české armády. Misi, kterou Česko převzalo v rámci NATO od Kanady, schválila vláda. Na Island poletí pět letadel a 70 lidí, mise bude stát 24 milionů korun.

Členské státy NATO v posledních letech střídavě hlídkují nad Islandem. Aliance tento úkol převzala od Spojených států. Česká armáda sice nebe nad strategicky významným ostrovem hlídala loni, nyní se ale její gripeny nečekaně vrátí. Misi Česku přenechala Kanada, která se rozhodla poslat své letectvo namísto Islandu do boje proti tzv. Islámskému státu. „Mimořádné nasazení našich letounů vychází z urgentní žádosti NATO. Dokazujeme tím spojencům svou připravenost reagovat na nové úkoly a současně nepřímo přispějeme k boji mezinárodního společenství proti Islámskému státu,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický. Na Islandu budou čeští letci operovat v průběhu července a srpna.

Cesta Gripenu na Island
Zdroj: ČT24/Ministerstvo obrany ČR

Již loňské hlídkování nad Islandem představovalo pro české stíhače unikátní zkušenost s létáním v docela jiných podmínkách, než zažívají ve střední Evropě. „Je to jedna z mála příležitostí, kdy mohou naši piloti létat nad mořem,“ zdůraznil ministr Stropnický. Piloti tak museli létat v neoprénu. V ledové vodě o teplotě tři stupně Celsia je možné ve zvláštních oblecích přežít až půl hodiny. „Když na sobě budu mít jenom plátěnou kombinézu, tak se bavíme o třech až pěti minutách přežití,“ srovnal před odletem na loňskou misi stíhací pilot Milan Nykodym.

Historicky absolvují čeští stíhači čtvrtou zahraniční operaci, předchozí byly:

  • 2009 v Pobaltí
  • 2012 v Pobaltí
  • 2014 na Islandu

Výjimečný je pro české letce také přelet na Island, který nezvládnou bez dotankování. To probíhá ve vzduchu. Protože česká armáda tankovací letadlo nemá, letěl loni s gripeny stroj italského letectva.

Gripen doplňuje palivo za letu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod