„Zůstáváme, splňte sliby,“ hlásají lékaři

Praha – Lékařští odboráři rozjíždějí svou kampaň „Zůstáváme, splňte sliby“ za růst platů. O tom se totiž dohodli na jaře s ministerstvem. Asi tři desítky zdravotníků se dnes sešly před magistrátem v Pardubicích na happeningu, zaměstnanci nemocnic kraje zopakovali požadavek, aby ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) splnil slib, že jim v příštím roce zvýší platy o deset procent, k němuž se zavázal podpisem memoranda. Po deseti minutách byl happening, který se odehrával prakticky bez účasti veřejnosti, ukončen.

„Velice nás mrzí, že se ta akce vůbec musí konat, protože… písemné závazky České republiky po osmi a půl měsících neznamenají nic než cár papíru,“ řekl předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Dodal, že happening se bere kromě zdravotníků i za nezdravotnické pracovníky, kteří si podle něj zaslouží, aby dostali, co bylo slíbeno v memorandu. Podle přítomné zástupkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče přijeli zdravotníci ze všech nemocnic v Pardubickém kraji. Nízká účast byla prý způsobena tím, že ostatní zdravotníci museli zůstat na pracovištích, aby nebyl narušen chod nemocnic. Účastníci měli v rukou transparenty a někteří i budíky, aby symbolicky upozornili na to, že je „pět minut po dvanácté“.

„Je to nepříjemné,“ přiznal ministr na dotaz novinářů, jak na něj protesty odborářů působí. Připustil, že v memorandu je skutečně napsáno deset procent. Upozornil ale, že memorandum není žádná obchodní smlouva, která by se musela pod sankcí dodržet.

Martin Engel prohlásil, že i přes letošní navýšení platů odchází do zahraničí kolem 500 lékařů: „Nechceme, aby tento stav nadále trval. Více než polovina lékařů je starší padesáti let, a jestliže polovina mladých po studiu nemá zájem nastoupit v České republice, tak to o něčem vypovídá.“

Dne 7. listopadu odstartovaly lékařské odbory kampaň „Zůstáváme, splňte sliby“. Spojilo se v ní přes 180 tisíc lékařů, sester a dalších pracovníků, aby požádali ministra Hegera o splnění slibů z dohody. Tu uzavřeli po protestní akci „Děkujeme, odcházíme“. Peníze chtějí hned, ministerstvo se ale rozhodlo platy navyšovat postupně.

Lékaři budou mít od ledna o 6,25 % více, na 10% by se plat měl zvýšit v průběhu roku. Podle analýzy příjmů ministerstvo od ledna víc přidat nemůže. Odbory ale trvají na svém, a kampaň tak zastavovat nebudou. V každém ze čtrnácti krajů proběhne až do sedmého prosince happening. Péče o pacienty ale podle odborů nebude ohrožena. Větší protestní akce, ještě silnější než „Děkujeme, odcházíme“, by pak mohla přijít v roce 2012.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)