Policisté hledají na MMR podklady k elektronickému systému

Praha - Detektivové Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), kterému se zkráceně říká protikorupční policie, dopoledne přišli do hlavní budovy ministerstva pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí v Praze. Ministryně Karla Šlechtová pro ČT řekla, že si vyžádali materiály týkající se elektronického monitorovacího systému MS2014+ pro evropské dotace. Podle prvního náměstka ministerstva financí Lukáše Wagenknechta probíhá také audit tohoto systému, který si loni vyžádala Evropská komise.

„Ministerstvo pro místní rozvoj poskytuje maximální součinnost Policii České republiky, která sem dnes přijela a vyžádala si určité podklady k zakázkám, které se týkají monitorovacího systému 2014–2020,“ řekla České televizi šéfka resortu Karla Šlechtová. O zákroku policistů se prý sama dozvěděla dnes ráno. Historie dotyčných zakázek podle ní sahá i několik let zpátky. Dodavatel monitorovacího systému, který policii zajímá, společnost Tesco SW uvedla, že zakázka není předražená, protože jí firma vyhrála ve výběrovém řízení, v němž nabídla nejnižší cenu. „Společnost Tesco SW s policií spolupracuje dlouhodobě,“ doplnil mediální zástupce firmy Tomáš Jelínek.

Zákrok policistů potvrdil bez dalších podrobností mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej. O moc sdílenější nebyla ani vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která pro ČT pouze řekla, že policisté v budově úřadu zajišťují „důkazní materiál“. Současného vedení ministerstva by se však případ bezprostředně týkat neměl. Zakázky spadají do období, kdy byly ministry a ministryněmi Kamil Jankovský, František Jukl a Věra Jourová. Konkrétní jména však ministryně Šlechtová odmítla sdělit. „Opravdu nebudu mařit žádné policejní vyšetřování,“ řekla v Událostech, komentářích.

Že mají detektivové zacíleno na zakázku na monitorovací systém, který by měl evidovat všechny evropské dotace v období 2014 až 2020, informoval už dopoledne server Echo24.cz. Zakázku za zhruba miliardu korun získaly v minulém roce firmy Tesco SW a Datasys. První náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht upozornil, že si policie vyžádala rozpracovaný audit monitorovacího systému, který ministerstvo financí provádí. Loni na podzim si ho vyžádala Evropská komise. „Na základě vyžádání policie jsme poskytli informace v průběhu minulého týdne,“ řekl náměstek Wagenknecht.

Že si právě v monitorovacím systému vyžádala EK audit, však může být i náhoda. „Byla to jedna z podmínek pro schválení Operačního programu Technická pomoc. Myslím si, že to může být standardní věc, protože tento systém se týká celého čerpání,“ upozornil náměstek ministra financí.

  • Ministerstvo pro místní rozvoj v minulosti čelilo kritice kvůli předchozímu systému MSC2007+, který kvůli porušení zákona odmítla Evropská komise proplatit. Stamiliony tak musela platit státní pokladna.
  • O napojení firmy Datasys na kontroverzního lobbistu Ivo Rittiga v minulosti zas natáčeli Reportéři ČT.

V roce 2014 si nechalo ministerstvo financí zpracovat audit, podle jeho výsledků MMR v letech 2011 až 2013 nejvíc platilo za IT služby, audity a poradenství. Největší objem financí putoval z komerčních dodavatelů právě společnosti Tesco SW, která ministerstvu vystavila faktury za 345 milionů korun. Přes 100 milionů korun získaly také firmy S&T CZ (103 milionů korun) a Datasys (101 milionů korun).