Experta Vylitu propustilo ministerstvo obrany, skončí i v NATO

Praha – Ministerstvo obrany propustí experta Jana Vylitu. Bývalý generální sekretář ministerstva dostal výpověď poté, co mu NBÚ odebral prověrku. „K prvnímu březnu jsem dostal výpověď bez ohledu na to, že stále probíhá můj rozklad proti rozhodnutí NBÚ,“ uvedl Vylita. Národní bezpečnostní úřad mu odebral osvědčení před dvěma týdny na základě tajných zjištění zpravodajské služby. Expert tím zároveň končí v šestičlenném Mezinárodním výboru auditorů NATO, kde bezpečnostní prověrku potřebuje.

Jan Vylita trval na tom, že bude v kontrolním sboru Severoatlantické aliance pokračovat, v Bruselu ale skončí. "V NATO to bez odpovídající bezpečnostní prověrky není možné. Proto jsme mu nabídli pracovní zařazení v Praze v rámci personální sekce, dokud NBÚ nerozhodne o jeho rozkladu, konstatoval mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Vylita to ale odmítl.

„Podle zákona nemělo ministerstvo jinou možnost než rozvázat s Janem Vylitou pracovní poměr z důvodu překážky na straně zaměstnance. Tím, že pozbyl bezpečnostní prověrky a odmítl nabízenou pozici, přestal splňovat podmínky pro výkon práce v současném zařazení,“ dodal Medek.

Ministr obrany Alexandr Vondra a generální sekretář Jan Vylita
Zdroj: ČT24

Jednal proti zájmu na ochranu ekonomiky, říká NBÚ

Protože Národní bezpečnostní úřad odebral Vylitovi prověrku na základě tajných materiálů, konkrétní obvinění není známé. Má se ale týkat jeho éry na ministerstvu obrany v letech 2010 až 2013, kdy působil jako generální sekretář. Podle NBÚ jednal proti zájmu na ochranu ekonomiky a proti zájmu na ochranu vnitřního trhu. Vylita byl tehdy odpovědný především za prodej nepotřebného majetku, změny ve státním podniku LOM Praha či privatizaci zbrojovky ve Šternberku.

Do sboru auditorů, kteří kontrolují hospodaření Aliance, vyslalo Vylitu ministerstvo obrany (MO), takže navrhne i jeho odvolání. „Kdy? Netuším,“ uvedl propuštěný expert.

Bezpečnostní prověrka

Bývalý generální sekretář MO absolvoval prověrku na stupeň tajné. V roce 2013 ale požádal o její rozšíření na stupeň přísně tajné. Nejenže ji nezískal, ale zároveň nepravomocně přišel i o dosavadní prověření.