Kauza justiční mafie definitivně skončila - smírem

Praha - Dlouholetá kauza tzv. justiční mafie skončila smírem. Dnes to uvedla poslankyně a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD). Pražský vrchní soud schválil dohodu, podle níž Benešová dostane zpátky 370 tisíc korun, které musela zaplatit na základě předchozího rozsudku. Za to nebude stahovat omluvu, kterou jí soud v roce 2011 nařídil zveřejnit.

Konec kauzy tzv. justiční mafie (zdroj: ČT24)

„Prostě jsme to ukončili. Vrchní soud by to pořád jenom protahoval, nikam by to nevedlo. Ať si tu omluvu nechají. Obrázek si o tom stejně každý udělá sám,“ řekla Benešová. „Jsem spokojená. Omluva byla již učiněna. Svoje náklady si zaplatím. Magistra Benešová se zavázala chovat se v souladu s etikou,“ prohlásila bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

„Mohu potvrdit ukončení letitého sporu. Strany se dohodly na jeho ukončení s tím, že omluva Marie Benešové platí, ale žalobci vrátí peníze za soudní řízení. Pro žalobce to považuji za úspěch a jsem rád, že je spor u konce,“ reagoval pro ČTK Petr Toman, právník exministra spravedlnosti Pavla Němce.  

Případ takzvané justiční mafie začal v roce 2007. Sporný výrok pronesla Benešová na adresu své nástupkyně ve funkci Renaty Vesecké, někdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce, tehdejšího místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery či exnáměstka vrchního státního žalobce Libora Grygárka. V rozhovoru pro Český rozhlas je obvinila z ovlivňování některých případů – například kauzy někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka. Sedm lidí, které Benešová zmínila, na ni následně podalo žalobu na ochranu osobnosti.

To, že se Benešová musí omluvit a uhradit náklady řízení, stanovil pravomocně pražský vrchní soud v roce 2011. Podle odvolacího senátu totiž výroky zasáhly do osobnostních práv žalobců a neprokázalo se, že by tvrzení o justiční mafii mělo reálný základ. Benešová se následně skutečně omluvila a náklady zaplatila. Nejvyšší soud však počátkem roku 2013 rozhodnutí zrušil jako nesprávné s tím, že ústavní činitelé by měli strpět vyšší míru kritiky než řadoví občané, a otevřel tak cestu k novému projednání věci.   

„Někteří už mi peníze vrátili, ostatní teď vyzveme,“ popsala Benešová současnou situaci. Podotkla, že jednou učiněnou omluvu by už jen stěží vzala zpátky. „Dějiny nicméně hovoří jasně: pan Grygárek, kterému jsem se musela omluvit jako prvnímu, je teď stíhán. Tady vidíte, že pravda se u nás těžko nalézá,“ podotkla.

Grygárek, který býval vrchním státním zástupcem v Praze a od roku 2007 zastával na pražském vrchním státním zastupitelství funkci náměstka, čelí obvinění ze zneužití pravomoci v souvislosti s lobbistou Romanem Janouškem. Podle obžaloby nedal pokyn k řádnému objasnění případu praní špinavých peněz. Grygárek obvinění odmítá.