Lesy ČR prověřují podezřelé zakázky za miliony

Hradec Králové - Státní podnik Lesy ČR prověřuje podezřelé zakázky, které za firmu zřejmě bez výběrového řízení uzavřeli členové bývalého vedení. U některých chybí nakoupená technika, závěrečná zpráva nebo patřičná dokumentace. Sedmnáct z devatenácti problémových zakázek za 28 miliónů korun, jejichž seznam Česká televize získala, podepsal bývalý vedoucí informatiků Martin Jiránek. Pod dvěma zbylými je podepsán sám bývalý ředitel Jiří Holický. Podezřelými zakázkami se zabývá i policie.

Jiránek objednal minulý rok v březnu personální audit za téměř 2 milióny korun. Závěrečnou zprávu ovšem nemůže nikdo najít. Jeho podpis je i pod kontraktem na zabezpečení kanceláří za téměř půl miliónu nebo na objednávce poradenské a konzultační činnosti za půldruhého miliónu s neznámými výsledky. Analýzu ztrát dřevní hmoty za téměř 4 milióny považují odborníci z Lesů za zbytečnou a nekvalitní.
 
„V případě, že tyto projekty nejsou dokončeny tak, jak jsme si představovali a nedohodneme se s dodavateli těch prací, tak musíme projít právní cestou. To znamená nějakým způsobem vztahy narovnat a dořešit,„ řekl generální ředitel Lesů ČR Jiří Novák. Jiránek tvrdí, že je všechno v naprostém v pořádku. Škody podle něj měly vzniknout tím, že řada zakázek nebyla dotažena do konce. „V rámci své pravomoci jsem dělal vše proto, abych Lesům prospěl,“ dodal Jiránek.  
 
Státní podnik se obrátil na hradeckou advokátní kancelář Václavík, Komárek, Kusala, která má podezřelé kontrakty prozkoumat. Výsledky zkoumání se očekávají do konce března. Pak budou Lesy rozhodovat o dalším postupu.