Hlasy, které pomohly Klausovi

Praha - Poslanec Evžen Snítilý za ČSSD dal svůj hlas Václavu Klausovi. Své rozhodnutí oznámil na schůzi poslaneckého klubu. Podle Davida Ratha ale neuvedl jediný důvod, proč podpoří právě kandidáta ODS. Vedení sociálních demokratů ho proto vyzvalo, aby se vzdal poslaneckého mandátu, nakonec ho ze svých řad vyloučilo. Snítilý se ale mandátu vzdát nechce, program ČSSD prý neporušil. Přidal se tak k přeběhlíkům Melčákovi a Pohankovi. Jiří Paroubek ho k odevzdání mandátu dokonce vyzval i během svého projevu ve Španělském sále.

Podle sociálních demokratů je za náhlou změnou Snítilových názorů korupce. Snítilý i ODS jakékoliv úvahy o podplácení rezolutně odmítli. Poslanec zdůraznil, že za jeho rozhodnutím je zvážení všech pro a proti. „To, proč jsem se rozhodl volit Václava Klause, nechť zůstane v mé hlavě,“ dodal.

Švejnarovi příznivci přišli také o hlas poslankyně Strany zelených Olgy Zubové, která se dnešní volby pro nemoc nezúčastnila. Dnes ráno poslala textovou zprávu, že se na volbu prezidenta ze zdravotních důvodů nedostaví. Zubová podstoupila v úterý operaci a v noci byla na pohotovosti.

„I přes můj výslovný nesouhlas jela dnes na Pražský hrad, ale fyzicky cestu nezvládla a vrátila se domů,“ dodal její manžel Vladimír Zubov. Podle Bursíka ale chování Zubové Stranu zelených poškodilo a zasáhlo do jejího dosud jednotného postoje. Vadil mu především způsob, jakým Zubová svou nepřítomnost oznámila.