Moravskoslezský kraj potřebuje postavit 200 kilometrů silnic

Ostrava - Moravskoslezský kraj čeká další zvyšování dopravní zátěže, a proto musí co nejrychleji vybudovat 197 kilometrů páteřních komunikací. Jinak v kraji hrozí kolaps dopravy, vyplynulo z tiskové konference krajského úřadu, která byla zaměřena na vyhodnocení koncepce rozvoje dopravní infrastruktury kraje.

„Moravskoslezský kraj leží na křižovatce evropských tahů, kde budou růst dopravní nároky,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana Pavol Lukša (KDU-ČSL). Cílem kraje proto podle něj bude do roku 2012 až 2013 dokončit takzvaný Slezský kříž. Jde o páteřní dopravní síť v kraji, která od západu k východu protne města Krnov a Třinec, od jihu k severu pak spojí Nový Jičín a Bohumín.

S výstavbou Slezského kříže začal kraj v uplynulých letech. Nyní je jeho budování zhruba v polovině. „Odhaduji, že do roku 2012 bude třeba na jeho dostavbu vynaložit 40 až 50 miliard korun,“ dodal náměstek. Peníze se podle Lukši zavázal částečně poskytnout stát po vstupu strategického investora Hyundai Motor do kraje, část prostředků dá kraj z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko.

Mezi silnice, které kraj nutně potřebuje postavit, patří podle náměstka poslední úsek dálnice D47, rekonstrukce silnice I/48 a I/11 nebo obchvat Havířova. V železniční dopravě pak patří mezi klíčové stavby kraje kolejové napojení Letiště Leoše Janáčka v Mošnově na stávající železniční síť a modernizace III. koridoru z Karviné směrem na Slovensko, což souvisí s výstavbou první evropské továrny jihokorejské automobilky Hyundai v nošovické průmyslové zóně.

Dopravní specialista Bedřich Nečas novinářům potvrdil, že od roku 2005 narostla na významných tazích doprava v kraji v průměru o 30 až 35 procent. Dodal, že oficiální údaje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uvádějí, že do roku 2040 poroste doprava celorepublikově o 60 procent.

Lukša upozornil, že kraj získal v letech 2005 až 2008 ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) 27 miliard korun, což je dvaapůlkrát více, než činí celostátní průměr na jeden kraj. Podle Lukši je třeba za vyšší podporou vidět i vstup automobilky Hyundai Motor do kraje.

Lukša také uvedl, že v uplynulých čtyřech letech v kraji přibylo 61 kilometrů zcela nových komunikací a asi 250 kilometrů rekonstruovaných a modernizovaných komunikací druhých a třetích tříd.