Na severu Moravy bude od ledna zpoplatněna R56 i R48

Ostrava - Na dvou rychlostních silnicích v Moravskoslezském kraji budou zřejmě už od ledna povinné dálniční známky. Jestliže ministerstvo dopravy schválí připravenou vyhlášku, tisícikorunový kupón budou řidiči potřebovat na silnici R56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem i na části silnice R48 mezi Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem, informovalo regionální vydání Mladé fronty Dnes.

Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka řekl deníku, že resort schválí vyhlášku pravděpodobně během několika dní. Zavedením dálničních známek na severu Moravy se ministerstvo snaží o co nejméně výjimek v rámci republiky. „Existují oblasti, kde je ještě méně rychlostních silnic a jedná se o zpoplatněné komunikace - například D8 v Ústeckém kraji,“ řekl deníku mluvčí.

Podle Romana Kluzáka z Ředitelství silnic a dálnic ČR není důvod zpoplatnění odkládat, neboť do moravskoslezských silnic se v posledních letech investovalo nejvíce peněz. Ministerstvo přitom před rokem slíbilo, že dálniční známky budou povinné až po dokončení dálnice D47, uvedla MfD. Stavbu celé osmdesátikilometrové D47 by měl v roce 2010 uzavřít poslední úsek mezi Bohumínem a polskou dálnicí A1.

Se zpoplatněním rychlostních komunikací nesouhlasí moravskoslezské hejtmanství ani obce na Frýdecko-Místecku a Českotěšínsku. Jejich vedení i obyvatelé se obávají, že tisíce aut bez dálničních známek začnou opět jezdit po souběžných starších silnicích, které vedou přes centra obcí.