Jirsa dostal výtku za postup v kauze ČSSD a Kubiceho zprávy

Ministr spravedlnosti v demisi Jiří Pospíšil (ODS) udělil soudci Jaromíru Jirsovi výtku za postup v souvislosti s žalobou ČSSD na někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho a ministerstvo vnitra. ČSSD žalobu podala kvůli tomu, že ji prý poškodilo zveřejnění takzvané Kubiceho zprávy. Soudce žalobu zamítl. Podle strany byl zaujatý, což prý dokládá jeho dřívější účast na diskusi se studenty, kde byl i Kubice.

Ministr již dříve uvedl, že Jirsa účastí na debatě pochybil. Na diskusi se studenty, která se konala loni v listopadu, se totiž hovořilo i o Kubiceho zprávě. „Pan ministr celou věc důkladně prověřil a dospěl k názoru, že profesní chování soudce Jaromíra Jirsy v této kauze nebylo úplně standardní. Nešlo ale o takové provinění, kvůli kterému by měl Jirsa čelit kárnému řízení, proto se pan ministr nakonec rozhodl udělit mu pouze výtku,“ uvedla mluvčí ministerstva Veronika Ludvíková.

Jirsa s rozhodnutím ministra nesouhlasí. „Já jsem přesvědčen o tom, že jsem žádnou povinnost neporušil, že jsem byl jako prezident Soudcovské unie na veřejné akci, a že jsem neporušil žádné ustanovení zákona o soudech a soudcích. Je pravděpodobné, že se proti tomu budu bránit správní žalobou na ministerstvo spravedlnosti,“ řekl. Dodal, že jej mrzí, že už v úřadu nebude Pospíšil. „Rád bych si poslechl jeho argumenty, které ho k tomu vedly,“ uvedl Jirsa.

Z dřívější odpovědi Pospíšila na písemnou interpelaci předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka vyplývá, že Jirsa měl diskusi se studenty opustit.

Pana Kubiceho jsem viděl poprvé v životě. Jestli někdo nemá smysl pro humor, tak mě to mrzí. Kdybychom si nemohli ze sebe dělat na veřejných diskusních akcích legraci, tak si myslím, že by to bylo hodně špatné.
Jaromír Jirsa
soudce

ČSSD po nepravomocném verdiktu, který byl pro ni nepříznivý, poukázala na nahrávku diskuse se studenty na Vysoké škole ekonomické v Praze. Jirsa tehdy na úvod svého příspěvku za smíchu studentů řekl, že neví, zda by neměl vyslovit svou podjatost a odejít, protože bude rozhodovat spor týkající se Kubiceho zprávy. Podle sociálních demokratů tato slova svědčí o jeho selhání, navíc podle nich případ zesměšňoval. Jirsovo vystoupení v diskusi podle dřívějšího vyjádření ČSSD svědčí o jeho podjatosti při následném procesu a hrubém porušení jeho povinností jako soudce.

Jirsa má podporu studentů

Pospíšil již dříve uvedl, že na slovech Jirsy nebylo nic urážlivého, ani zesměšňujícího, ani nepravdivého. Pokud lze podle ministra Jirsovu výroku něco vytknout, je to prý snaha „formou řečnické otázky zlehčovat hodnocení tak vážné věci, jako je nezaujatost soudce“. Zároveň uvedl, že z jeho slov nevyplývá nic, z čeho by bylo možné usuzovat na jeho podjatost. Jirsu již dříve podpořili studenti.

Protesty strany proti údajné podjatosti soudce zazněly poprvé pár dní po zamítavém verdiktu. Strana tvrdí, že nahrávka z debaty se k ní dostala až po soudním jednání. Kubiceho zpráva, která se dostala na veřejnost krátce před parlamentními volbami v roce 2006, hovořila o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy a objevila se v ní i jména některých představitelů ČSSD. Podle strany byla zpráva nepravdivá a poškodila její dobrou pověst. Jirsa ale žalobu zamítl s tím, že zpráva se přímo o ČSSD vůbec nezmiňuje.