Předsedou KDU-ČSL se stal Svoboda, místopředsedkyní Šojdrová. Čunek končí

Vsetín - Ve druhém kole tajného hlasování zvolili delegáti celorepublikového sjezdu předsedou KDU-ČSL Cyrila Svobodu. Se 157 hlasy těsně porazil Jana Březinu, kterému projevilo důvěru o pouhých 30 delegátů méně. Dosavadní předseda Jiří Čunek skončil třetí již v prvním kole s pouhými 61 hlasy. Statutární zástupkyní nového předsedy zvolil vsetínský sjezd Michaelu Šojdrovou. Ve druhém kole tajné volby, ze kterého odstoupil David Macek, získala 192 hlasů z odevzdaných 246. Je to poprvé, co se dvojkou KDU-ČSL stala žena. Zbývajícími čtyřmi místopředsedy dnes sjezd překvapivě zvolil hned napoprvé Pavla Svobodu, Jiřího Carbola, Davida Macka a Pavla Horáka.

„Teď nás čeká obrovská práce, protože máme nejen volby do Evropského parlamentu, ale také volby podzimní, které jsou pro nás velmi důležité, a uděláme všechno pro to, abychom oslovili voliče a uspěli,“ uvedl po svém zvolení na tiskové konferenci čerstvý předseda Cyril Svoboda. Zvolení nového vedení vnímá Svoboda jako krok k silnější a kompaktnější lidové straně. Politolog Petr Just dnes ale v České televizi odhadl, že napětí ve straně bude pokračovat. I tyto volby předsedy a jejich relativně těsný výsledek podle něj ukázaly, že v KDU-ČSL existují dvě přibližně stejně silná křídla.

Svoboda poděkoval Čunkovi, řekl, že senátor a bývalý vsetínský starosta už nikdy nebude „řadovým členem“. Po vyhlášení výsledků bývalý předseda přiznal, že na prohru byl připraven. „Je to moje první politická prohra v životě,“ uvedl Čunek a pro Českou televizi dodal, že se necítí na další kandidaturu do vedení strany. Slíbil, že zájmy lidovců bude nadále hájit jako senátor.

Cyril Svoboda ve svém kandidátském projevu:


Podle kuloárních informací Svoboda Šojdrové místo svého statutárního zástupce slíbil, když ho poslankyně podpořila ve druhém kole volby předsedy strany. David Macek se bude ucházet o funkci řadového místopředsedy, za což mu Šojdrová poděkovala. Učinil podle ní „velkorysé gesto politiků, kteří chtějí mít perspektivu státníků“.
 

Volba řadových místopředsedů příliš nepřekvapila 

Pavel Svoboda při svém projevu zdůrazňoval, že mu jde o budování strany zdravého rozumu, která staví na lidoveckých tradicích a je semknutá  kolem nového předsedy Cyrila Svobody. Poslanec Carbol, který se vzepřel a počátkem loňského roku odmítl volit prezidentem Václava Klause, hlásal rovněž návrat k tradiční lidovecké politice. Vyzvedl to, že se podařilo zabránit privatizaci nemocnic a pojišťoven. Zdůraznil také, že ten, kdo chce opustit stranu, ať jde.

Mužem, kterého si přál ve vedení šéf strany Svoboda, je Macek. Chtěl by prý přinést naději těm, kdo by si přáli mít KDU-ČSL stranou „zlatého středu“. Je to jediný člen minulého předsednictva, který zasedne i v novém vedení. Stejně jako zvolení místopředsedové Pavel Svoboda a Carbol i Pavel Horák, který je náměstkem olomouckého hejtmana, zdůrazňoval tradiční lidovecké hodnoty.