Policie si může posvítit na Škárku i Bártu, sněmovna je vydala

Praha - Sněmovna dnes vydala předsedu poslanců Věcí veřejných Víta Bártu a nezařazeného poslance Jaroslava Škárku k trestnímu stíhání. Policie chce oba poslance stíhat kvůli podezření z korupce. Bárta i Škárka se cítí nevinní a sněmovnu o vydání požádali. Pro bylo 177 poslanců, proti pouze tři.

Policie podezírá Bártu, že se snažil uplatit své tehdejší spolustraníky Škárku a poslankyni Kristýnu Kočí. V případě Kočí šlo o půl milionu korun, ve Škárkově případě o 170 000 korun. Škárku chtějí policisté stíhat pro podezření z přijetí úplatku.

Bárta, jenž tvrdí, že se jednalo o půjčky, se před poslanci řečnicky ptal na motivy Kočí. Zaskočilo ho prý, že policie o jeho vydání požádala, o vydání Kočí ovšem ne. Exministr dopravy Bárta rovněž poukazoval na to, že v seznamu vyslýchaných nefiguruje ministr školství Josef Dobeš (VV). Policie prý neuvádí, že existují svědci toho, že se jednalo o půjčky. Škárkovo vystoupení bylo stručnější - pouze o vydání požádal.

Jaroslav Škárka a Stanislav Huml
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Proti vydání hlasovali jen tři poslanci 

Pro hlasovali všichni přítomní poslanci kromě tří členů klubu VV: Otto Chaloupky, Dobeše a Petra Skokana. Dobeš uvedl, že v minulosti také Škárkovi peníze půjčil, jednou bez dokladů. „Kočí byla strůjcem, který vše zosnoval,“ řekl. Věci veřejné viní Kočí z toho, že chtěla provést ve straně ve spolupráci s expředsedou poslanců ODS Petrem Tluchořem puč. 

Předseda VV Radek John řekl ČTK a Českému rozhlasu, že ví o pěti skutečnostech, které zakládají výrazné podezření na politický proces. Jedinou možností, jak věc vyřešit, je podle něho veřejné soudní projednání. Premiér Petr Nečas zase v reakci na hlasování označil za lživé spekulace o údajné snaze části ODS zabránit vydání Bárty.

Vít Bárta
Zdroj: ČT24

Opozice se obává, že vláda bude vyšetřování ovlivňovat. „To, co se děje v justici, mě naplňuje velkou nedůvěrou a obavami,“ uvedl například místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle komunisty Miroslava Grebeníčka by se měla řešit také kauza exministra životního prostředí Pavla Drobila a ministra obrany Alexandra Vondry z ODS.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Jeroným Tejc, ČSSD:

„Není možné s odkazem na politiku říci, že v této věci vyloučíme pravomoc soudu.“

Huml ohledně svého vydání neuspěl 

Současná sněmovna hlasovala před dneškem o vydání svého člena k trestnímu stíhání jednou. Šlo o poslance zvoleného za VV Stanislava Humla. Výbor ke kauze nepřijal žádné usnesení. Koncem března pak sněmovna Humla vydat odmítla, ač o to poslanec po předchozím váhání sám požádal.

Od roku 1993 bylo na žádost policie zbaveno imunity 15 poslanců, přičemž poslanec za extremistickou stranu Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa (SPR-RSČ) Josef Krejsa byl dokonce vydán trestnímu stíhání ve dvou případech.