Vláda se dohodla s církvemi na 17letém přechodném období

Praha - Zástupci církví a státu se dnes na společném zasedání shodli na délce přechodného období vzájemné majetkové odluky. Bude trvat 17 let. První tři roky bude stát na platy duchovních a církevní administrativy přispívat ze svého rozpočtu plnou částkou, tedy zhruba 1,4 miliardy ročně. Od čtvrtého roku se částka každoročně sníží o pět procent.

„Přechodné období nebude dvacetileté, jak bylo původně dohodnuto, a částka nebude snižována postupně ročně o 5 procent. Církve totiž akceptovaly přijetí většího množství nemovitého majetku a menší finanční náhradu, takže stát ustupuje v tom, že první tři roky nebude částka snižována a až čtvrtý rok by klesala o pět procent dalších 14 let,“ uvedl na brífinku po jednání ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) s tím, že přechodné období začne prvním rokem účinnosti zákona a obě strany jsou připraveny udělat vše pro to, aby zákon začal platit 1. ledna 2013.

„Tato shoda byla oboustranná, historická, jak mezi církvemi, tak i církvemi a českým státem. Problém se nebude protahovat do dalších let,“ uvedl arcibiskup Dominik Duka, podle kterého se dohodou vychází vstříc i obyvatelům republiky, kteří požadují odluku státu a církve. Církve se stanou nejen hospodáři, ale i plátci daní do českého rozpočtu, dodal Duka.

Jednání jsou u konce, na řadě jsou zákonodárci

Délka přechodného období byla posledním nedořešeným bodem, který zbyl k projednání od minulé schůzky zainteresovaných stran, která se uskutečnila v polovině srpna. Dneškem tak skončilo vyjednávání mezi vládní a církevní komisí. Nyní se přípravou patřičných právních norem budou zabývat vláda a sněmovna.

Návrh vládní komise o majetkovém vyrovnání církevní hodnostáři přijali už na předchozí schůzce. Vedle navrácení 56 procent majetku se zástupci vlády předběžně zavázali také k finanční kompenzaci ve výši 59 miliard korun, jež se bude vyplácet po dobu 30 let.

Brífink po jednání církevní komise (zdroj: ČT24)

Horké chvilky na vládě, u poslanců i senátorů

K návrhu, který má za cíl napravit majetkové křivdy na církvích během komunismu, mají ovšem výhrady koaliční Věci veřejné a odmítá ho i opoziční ČSSD a KSČM. Rozsah převodu majetku a výše doprovodné finanční kompenzace podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky neodpovídá aktuálním rozpočtovým možnostem země.

O vyrovnání s církvemi usiloval už kabinet expremiéra Mirka Topolánka. Původní plán počítal s vrácením 39 procent majetku a vyplácením 83 miliard korun po dobu 60 let. I s úroky mělo jít o 270 miliard korun, přičemž hodnota původního majetku církví a náboženských společností byla stanovena na 134 miliard korun.