Kindl, Zachariáš, Telecký - trestní oznámení se rozrůstá

Plzeň – Plzeňská právnická fakulta rozšíří trestní oznámení kvůli nestandardním postupům bývalého vedení fakulty. Státnímu zastupitelství dnes fakulta předá svá zjištění se jmény konkrétních osob, jež dle ní nesou odpovědnost za pochybení. Proděkan práv Petr Bezouška novinářům potvrdil, že u bývalého děkana Jaroslava Zachariáše, bývalého proděkana Milana Kindla a někdejšího šéfa akademického senátu Daniela Teleckého by se mohlo jednat o trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele.

Vedení práv dnes státnímu zastupitelství předá zprávu se jmény osob, jež jsou zřejmě odpovědné za pochybení. „Chceme podložit prošetřování dalšími zjištěními,“ uvedl Bezouška. Fakulta zprávu zveřejní, až se s ní seznámí i rektor ZČU Josef Průša. Bezouška potvrdil, že mezi jmény uvedenými ve zprávě figurují jména asi pěti osob, mezi nimi Zachariáše, Teleckého a Kindla.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Nejzásadnějších pochybení se bývalé vedení dopustilo v programu celoživotního vzdělávání. Díky pochybné vyhlášce tu získali titul stovky bakalářů. Jen hrstka z nich ale zřejmě o titul přijde. Vina totiž padá opět hlavně na fakultu.

Děkan právnické fakulty Jiří Pospíšil:

„Je nyní na orgánech činných v trestním řízení, aby posoudily, zda tato porušení vysokoškolského zákona mají také trestně právní charakter. Experti hovoří například o možnosti zneužití pravomoci veřejného činitele.“

Proděkan také oznámil, že policie zastavila prošetřování případu plagiátu exproděkana Ivana Tomažiče. Případ s jeho opsanou dizertační prací loni v září rozpoutal celou aféru a vedl k rozkrývání dalších pochybení, jež nemají v historii porevolučního českého vysokého školství obdoby. „Mám informaci o tom, že to nebylo zastaveno z důvodu, že by nebyl spáchán trestný čin, ale kvůli promlčení,“ potvrdil Bezouška.

Vydáno pod