Kovářová podala stížnost v kauze milionové krádeže z auta v Hořicích

Brno - Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala v červnu stížnost pro porušení zákona v kauze krádeže 74 milionů korun z vozidla bezpečnostní agentury v Hořicích na Jičínsku. Stížnost se týká údajných pachatelů Rudolfa Tesárka a Josefa Blažka, kteří dostali desetileté tresty vězení. Nejvyšší soud teoreticky může případ znovu otevřít a nařídit nové projednání.

Kvůli návrhu ministryně musel Ústavní soud přerušit projednávání Tesárkovy stížnosti. „Ústavní soud bude pokračovat ve věci poté, co mu bude sděleno, s jakým výsledkem byla projednána stížnost pro porušení zákona, respektive jak o podané stížnosti pro porušení zákona rozhodl Nejvyšší soud,“ uvedla soudkyně Eliška Wagnerová v usnesení zveřejněném v elektronické databázi. Spolu s oběma muži byl odsouzen k pětiletému vězení také řidič dodávky Milan Horych. Jeho potrestání stížnost pro porušení zákona podle dostupných informací nezpochybňuje.

Horych podle pravomocného verdiktu po vzájemné domluvě se zbylými dvěma muži při cestě z Hradce Králové do Liberce zastavil u čerpací stanice a od nezamčeného vozidla s kolegou odešel. V té chvíli na scénu vstoupili Tesárek s Blažkem, kteří peníze uložené v přepravních boxech z auta ukradli. Policii se podle dřívějších informací podařilo najít pouze malou část z ukradených peněz, necelé čtyři miliony korun.

Vydáno pod